În 2023, românii cu bani își iau case de vacanță pe Costa del Sol, nu în Năvodari

de: Mădălina Bahrim
26 09. 2023

Cine are bani preferă să se mute departe de tot ce înseamnă România și haosul cotidian, în țări unde termometrele sunt pe plus tot timpul anului, iar viața parcă se scurge după alte coordonate.

Un studiu recent al unei platforme de imobiliare internaționale, Idealista, arată că la mare căutare sunt casele în Spania. Dar o informație și mai surprinzătoare e că românii se numără printre cei mai mari investitori din zonă.

Se pare că temperaturile calde i-au cucerit iremediabil pe-ai noștri, la fel și casele pitorești, tradițiile și culoarea care se regăsește în general pe fiecare străduță din Spania, mai ales în orașele mici și sate.

Conform platformei de imobiliare, Costa del Sol e o regiune favorită, care a explodat în preferințele investitorilor anul trecut. Se pare că anii de pandemie au resetat viziunile multor oameni, care nu-și mai doresc vieți care să graviteze în jurul unui birou și a unei metropole, ci vor libertate, flexibilitate, natură, mare și ocean.

Viață de lux pentru acești români care știu ce să facă cu banii

Așa se face că ajung în destinații precum Costa del Sol, unde în 2022 investițiile s-au majorat cu 22%, străinii dând efectiv buzna să cumpere proprietăți imobiliare în această zonă, la fel ca mulți români.

Experții în imobiliare, ce analizează acest nou fenomen al pieței, cred că la baza lui stau o serie de motive de natură economică în primul rând.

“Incertitudinea economică din Europa privind piaţa bursieră şi sectorul imobiliar tradiţional, alimentată de inflaţie şi conflictul din Ucraina, i-a determinat pe investitori să îşi îndrepte atenţia către locuinţele de vacanţă din sud-vestul Europei. Dorinţa de a se bucura de un stil de viaţă remote premium sau de lux contribuie la această decizie”, susţin autorii studiului.

Analiza scoate la iveală faptul că principalele naționalități, în funcție de numărul de imobile cumpărate, pe Costa del Sol, sunt britanicii (10,87%), germanii (9,23%), francezii (6,44%), românii (5,10%), belgienii (4,91%) și italienii (4,85%).

Desigur, prețurile diferă foarte mult în funcție de preferințele pe care le ai, dar este evident că vorbim totuși despre un efort financiar, dar și despre faptul că trebuie fie să poți lucra remote, fie să fii deja pensionar, fie să găsești ceva în respectiva regiune, iar acest ultim aspect depinde foarte mult de capacitatea ta de adaptare la nou.