Impozitarea progresivă de tip Robin Hood, o alternativă atractivă pentru Guvern la taxa unică. Ce se întâmplă cu impozitele și taxele din România

de: Alexandru Puiu
05 10. 2023

Autoritățile române caută în continuare soluții agresive, adoptate peste noapte, pentru a remedia deficitul bugetar și, practic, pentru a acoperi găurile financiare provocate de o administrație defectuoasă prin suprataxarea mediului de afaceri.

România funcționează pe principiul unei cote unice de impozitare de câteva decenii. Astfel, s-a creat un sentiment de echitate, echilibru între banii câștigați și cei care ajung la statul român. Autoritățile vor să spulbere acest echilibru, în frunte cu Marcel Ciolacu, taxând mai mult procentual jucătorii care fac mai mulți bani în piață, față de cei care nu se descurcă la fel de bine financiar.

În România, impozitarea progresivă are mari șanse să fie adoptată, dincolo de susținerea premierului, pentru simplu fapt că sună a taxă pe bogăție, este o măsură populistă în cazul căreia, dacă nu privești ”dincolo de bara din față”, crezi că cineva ia de la bogați și dă la săraci. Nu este deloc așa.

Citește și Ce înseamnă, de fapt, limitarea plăților cash și cum ne poate afecta pe toți

Când se introduce impozitarea progresivă în România

Momentan, singurul aspect care întârzie implementarea impozitării progresive în România este digitalizarea Agenției Naționale de Administrarea Fiscală, un proiect foarte vechi de altfel și fără termen clar de materializare. „Pe urmă vor exista discuţii în cadrul reformei fiscale dacă va fi făcută o revenire la adevărata taxă unică care să fie unică, de această dată, fără excepţii, sau se va merge către o impozitare progresivă. Nu vă ascund că eu sunt unul dintre susţinătorii impozitării progresive”, a adăugat şeful Executivului.

Citește și Cresc taxele pentru români, din nou. Toate se scumpesc în România, de la produse și servicii până la orice altceva

„În primul rând, după ce îşi termină statul român restanţa de a digitaliza ANAF. Pe urmă vor exista discuţii în cadrul reformei fiscale dacă va fi făcută o revenire la adevărata taxă unică care să fie unică, de această dată, fără excepţii, sau se va merge către o impozitare progresivă. Nu vă ascund că eu sunt unul dintre susţinătorii impozitării progresive”, a răspuns Marcel Ciolacu la Ploieşti la întrebarea de când ar putea România să aibă un impozit progresiv.

Care sunt șansele ca românia să piardă bani din PNRR

Chestionat dacă banii primiţi de ţara noastră de la UE ar putea fi în pericol, premierul a răspuns: „Nu. Pericolul cel mai mare a fost, în primul şi în primul rând, să plătim o amendă de 0,5 din PIB pentru că ar exista posibilitatea să nu respectăm acordul asumat de stat de 4,4 în ceea ce priveşte deficitul”.

„Acest lucru este depăşit total, după discuţiile avute cu Comisia Europeană, cu tehnicul şi cu doamna preşedintă a Comisiei Europene. Deci, din punctul meu de vedere, ne îndreptăm către o normalitate şi e bine să ne concentrăm ce avem fiecare de făcut. Eu ştiu foarte bine, şi după întâlnire cu FMI, şi cu tehnicul de la Comisia Europeană, şi cu preşedinta Comisiei, şi cu ministrul de Finanţe, şi cu experţii de la BNR, ştiu foarte bine ce am de făcut, după ce legea va fi promulgată”, a concluzionat șeful Executivului, citat de Economedia.