Impozit din chirii în 2023: ANAF e cu ochii pe tine, dacă scoți ceva la închiriat sau ești chiriaș

de: Mădălina Bahrim
08 09. 2023

Banii obținuți din chirii trebuie declarați și, conform legislației fiscale în vigoare, după caz, trebuie achitate anumite dări către stat, contribuții sociale sau alte tipuri de taxe și impozite.

E ilegal să locuiești într-un imobil, să achiți o sumă de bani proprietarului și să nu existe un contract clar, legal întocmit și declarat la ANAF.

Fiscul trebuie să știe de existența acestei relații chiriaș – proprietar, iar statul trebuie să-și ia partea de bani, conform legii.

Potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 16 din iulie 2022, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent.

Nu e de joacă. Dacă stai în chirie sau închiriezi, trebuie să anunți ANAF-ul

„În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea la organul fiscal competent a contractului încheiat între părți și a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligația înregistrării acestora.

În ceea ce privește impozitul care trebuie plătit statului, acesta a crescut începând cu 1 ianuarie 2023. De fapt, a fost eliminată cota forfetară de 40%, care făcea ca impozitul de 10% să se aplice numai la 60% din venituri. Astfel, proprietarul care închiria plătea un impozit de doar 6%. De la 1 ianuarie se plătește impozit întreg, de 10%”, conform cursdeguvernare.ro

„Impozitul anual datorat de contribuabilii care realizează veniturile din cedarea folosinței bunurilor, altele decât cele pentru care venitul net anual se determină în sistem real, arendă și din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprietate personală, precum și de cei care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală pentru care determinarea venitului net anual se efectuează potrivit prevederilor art. 72^1, se stabilește prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil/venitului net anual impozabil, după caz”, se arată în textul OUG.

După cum știm, ne aflăm într-o perioadă în care e posibil să apară noi schimbări fiscale inclusiv în materia impozitării veniturilor, iar cele din chirii ar putea fi vizate. Prin urmare, nu e exclus să avem parte de noi măsuri privind fiscalitatea pe această direcție, poate chiar până la finele anului curent. Până atunci însă, cele precizate anterior rămân în vigoare și trebuie respectate.