Implantul pe creier pe care ți-l pregătește Elon Musk ar putea veni la pachet cu schimbări: ce se întâmplă cu cipul Neuralink
Elon Musk a anunțat că vrea să introducă un cip în creierul uman, iar anunțul a dat naștere unui val de indignare în rândul opiniei publice.
Startup-ul neurotech al lui Elon Musk, Neuralink, lucrează la implantarea cipulului în creier încă din 2016.
După ani de teste pe animale, Musk a anunțat în decembrie că plănuiește să inițieze teste pe oameni în termen de șase luni.
Neuralink a petrecut mai bine de jumătate de deceniu încercând să traducă semnalele creierului în ieșiri digitale.
În timp ce aceste tehnologii sunt încă în stadiu incipient, ele există de suficient timp pentru ca cercetătorii să aibă o idee din ce în ce mai clară despre modul în care implanturile neuronale interacționează cu mintea umană.
Ce se poate întâmpla în creierul tău
Conform declarațiilor Annei Wexler, profesor asistent de filozofie în cadrul Departamentului de Etică Medicală și Politică de Sănătate de la Universitatea din Pennsylvania: „Desigur că provoacă schimbări. Întrebarea este ce fel de schimbări provoacă și cât de mult contează?”.
Conform a ceea ce știm, acestea se pot folosi în cazul crizelor de epilepsie: dispozitivele existente pot monitoriza activitatea semnalelor cerebrale pentru a prezice convulsiile și a avertiza persoana astfel încât să poată evita anumite activități sau să ia medicamente preventive.
În noiembrie anul trecut, un startup numit Science a dezvăluit un concept pentru o interfață bioelectrică pentru a ajuta la tratarea orbirii, iar în septembrie anul trecut, Magnus Medical a obținut aprobarea de la Food and Drug Administration pentru o terapie pentru a trata depresia.
Între timp, Neuralink a fost urmărit de o istorie de promisiuni exagerate: nerespectarea termenelor, de exemplu, și se pare că a declanșat o investigație federală privind acuzațiile de încălcare a bunăstării animalelor.
Grand View Research a evaluat piața globală a implanturilor cerebrale la 4,9 miliarde de dolari în 2021, iar alte firme au estimat că cifra s-ar putea dubla până în 2030.
Realitatea este că am ajuns la un punct în care barierele culturale și etice din calea acestui tip de tehnologie au început să le depășească pe cele tehnice.
Eran Klein și Sara Goering, cercetători de la Universitatea din Washington, au observat în mod similar schimbări pozitive în personalitatea și percepția de sine în rândul persoanelor care folosesc BCI.
Într-o lucrare din 2016, despre atitudinile și considerentele etice în jurul DBS, ei au raportat că participanții la studiu au simțit adesea că tratamentul i-a ajutat să-și recapete un sine „autentic”, care a fost uzat de depresie sau de tulburarea obsesiv-compulsivă.
„Noțiunile de personalitate, identitate, autenticitate, autonomie și sine – acestea sunt dimensiuni foarte compacte, obscure și opace”, s-a spus, de asemenea.
Pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, ne apropiem de viziunea „Fitbit în craniul tău” a lui Musk. Dar există motive să fii precaut. La urma urmei, dacă este ușor să devii dependent de telefonul tău, numai gândește-te cât de captivant ar putea fi dacă ți-ar fi conectat direct în creier.