Imobiliarele au luat-o rău la vale: se apropie momentul să cumperi ieftin

de: Alexandru Puiu
13 07. 2023

Dacă analizăm la rece ceea ce se întâmplă anul acesta în sectorul imobiliar rezidențial, putem trage concluzia pertinentă că e foarte aproape momentul colapsului, când piața va cădea și prețurile vor intra la apă, ceea ce înseamnă că românii vor putea cumpăra proprietăți mult mai ieftin.

Ei bine, o analiză a primei jumătăți de an confirmă faptul că lucrurile nu sunt deloc strălucite în sectorul imobiliar autohton. Din contră, cifrele stârnesc îngrijorare fără să fie nevoie să fii specialist în vânzări sau real estate. Este evident că imobiliarele au intrat pe o linie descendentă.

Colapsul, la doar un pas de piața imobiliară din România

Conform experților Colliers, în ton cu încetinirea economiei, și piața imobiliară din România dă ceva semne de lentoare pe mai multe segmente, însă rezultatele rămân destul de solide în general. Totuși, aceștia admit faptul că asistăm la o scădere semnificativă a vânzărilor de apartamente.

„După o efervescență absolută în perioada 2021-2022, întâlnită nu doar în România și nu doar în zona rezidențială, anul 2023 a început cu o scădere a vânzării de apartamente la nivel național cu aproximativ 20% față de primul semestru din 2022. Dobânzile mari și-au spus cuvântul, precum și puterea de cumpărare erodată puțin de inflație.

Totuși, ritmul de vânzare de apartamente este comparabil cu cel din 2018 și cu aproximativ 30% mai mare decât cel din 2019, așadar nu pare nicidecum o evoluție slabă”, conchide Silviu Pop.

„Contextul actual nu este cel mai ușor, în condițiile în care economia transmite semnale mixte, vedem și vești bune, și semnale oarecum îngrijorătoare, mai ales cu privire la economia globală. Piața imobiliară locală merge în ton cu aceste evoluții, dar fiecare sector trăiește diferit prezentul. Probabil cea mai solidă piață este cea a spațiilor industriale, unde în mod clar nu s-a ținut ritmul cu pasul rapid de dezvoltare a economiei și a pieței de consum locale din ultimul deceniu, iar acum, mai nou, e tot mai evidentă și tendința de relocare a activităților logistice și de producție în contextul tensiunilor geopolitice”, spune Laurențiu Lazăr, Managing Partner & Head of Investment în cadrul Colliers România.