Imagini sinistre cu locul în care petrecea Al Capone. „Keuka” ar fi fost bântuită, iar o tragedie i-a pecetluit soarta

de: Dumitrescu Andrei
20 01. 2023

Noi imagini sinistre dezvăluie epava scufundată a unei ambarcațiuni de petrecere în care invitații celebrului gangster Al Capone se bucurau de petreceri pline de băutură în timpul prohibiției din anii 1920.

Fosta barjă de cherestea, despre care se spunea că era blestemată, se numea Keuka. Vândută în 1928, a fost transformată în scurt timp într-o sală de dans plutitoare, cu muzică live și bar.

Iar omul care a ținut barca de petrecere aprovizionată cu băutură în plină epocă a prohibiției din SUA? Nimeni altul decât faimosul gangster Al Capone.

Misterioasa scufundare a vasului

Dar ghinionul a urmat Keuka – managerul său a fost împușcat de un client beat, iar vasul s-a scufundat în mod misterios în august 1932.

Acum, noi imagini au dezvăluit barca, cândva plină de strălucire, odihnindu-se în mormântul său acvatic.

Vasul a fost fotografiat pe fundul lacului Charlevoix, Michigan, de către Chris Roxburgh în timpul unei vizite împreună cu partenerul său de scufundări Lee Rosenberg.

Acesta a declarat: „Părerea mea și legenda locală este că Al Capone și oamenii săi au aprovizionat această navă-cazino în perioada în care a funcționat în epoca prohibiției, între 1929 și 1932.

„Capone avea o casă lângă Charlevoix și oamenii susțin că l-au văzut în acei ani. Avea mai multe case ascunse în nordul statului Michigan” – la o distanță ușoară de Chicago.

„Se zvonește că, după ce managerul navei a fost împușcat la bord, aceasta a fost sabordată de un grup de biserici locale care s-a săturat de petreceri, de băutură, muzică și femei.”

El a continuat: „Când mă scufund în această epavă, îmi imaginez cum era în 1929, când petrecerile și jocurile de noroc erau în toi, iar băutura curgea ca un râu. Jos, în interior, nava are zone lungi și deschise.

Lumina reflectoarelor strălucește prin gurile de babord aruncând umbre care se mișcă pe măsură ce ne facem drum prin barja de petrecere.

Epava este intactă și în poziție verticală, cu iluminare bună și apă foarte clară.”

Reputația de barcă clandestină a navei era bine stabilită.

Tragedia care i-a pecetluit soarta

A fost „unul dintre locurile unde toată lumea știa că se putea bea ceva” în timpul prohibiției, relatează Northern Express, un ziar din Michigan.

Iar din mijlocul lacului Charlevoix, ea avea un punct de observație asupra fiecărei abordări, împiedicând orice surpriză din partea poliției.

„Îmi imaginez că cineva era plătit – toată lumea putea să audă și să vadă petrecerile de pe mal”, a declarat domnul Roxburgh.

Dar a fost departe de a fi o călătorie ușoară pentru Keuka.

Era vechi și atât de degradat încât, după cum se spune, trebuia ca apa să fie scoasă zilnic, iar un bărbat angajat pentru această treabă se zvonește că ar fi fost plătit în whisky.

Apoi, în ziua de Anul Nou 1931, a apărut o poveste care i-a pecetluit soarta.

Ed Latham, administratorul barjei, fusese împușcat de un client beat, a declarat The Boyne Citizen, un ziar cu sediul în Boyne City, pe malul sud-estic al lacului.

Soarta trăgătorului și a victimei sale este neclară, dar se pare că aceasta l-a determinat pe căpitanul J.H. Gallagher să închidă locul de petrecer.

În anul următor, Keuka s-a scufundat.

O relatare contemporană a scufundării, citată de Northern Express, nu a putut găsi nicio explicație pentru modul în care s-a întâmplat.

Acesta spunea: „Nava Keuka a călătorit în siguranță sâmbătă, fără nicio dovadă că, peste câteva ore, ar fi fost găsită pe fundul lacului. Cu toate acestea, ceva s-a întâmplat, iar barca s-a scufundat.

A existat o cauză pentru schimbarea condițiilor, dar în acest moment motivul este nedefinit și este un subiect de conjectură din partea publicului.”

Astăzi, Keuka se află la o adâncime de 15 metri, la mică distanță de orașul Charlevoix.