Hibridul de bovine de care nu știai că există. Ce este vita-bizon, de ce a fost creată
Dacă nu știai că există vita-bizon o poți admira în fotografia de deschidere a articolului. Crearea acestui hibrid a fost încurajată de oameni încă din anii 1960. Făcută în parte dintr-o bovină, iar altă parte din bizon, scopul a fost crearea unor vite „superioare” care să combine capacitatea de a da lapte și blândețea vitelor domestice cu rezistența și calitatea cărnii unui bizon.
Hibridul de bovine de care nu știai că există
Numele hibridului este Beefalo, ce combină cuvintele beef (carne de vită) și buffalo (bizon). Mai este cunoscut și drept Cattalo, tot o combinație asemănătoare între cuvinte ce desemnează bovinele și bizonii.
Ei au fost crescuți mai ales în partea de sud-vest a Statelor Unite, acolo unde mai mult de jumătate din carnea de vită este consumată de doar 12% din populație.
Beefalo, sau vita-bizon, pare o mișcare inteligentă pentru că produce animale mai eficiente din punct de vedere al costurilor, sunt mai simplu de crescut și de vândut. Dar există și reversul medaliei, ca în orice situație.
Unele animale captive au evadat la un moment dat și se estimează că în jur de 600 de astfel de bovine hibrid hoinăresc libere prin zona ce mărginește Marele Canion, scrie iflscience.com.
În timp ce evadarea este o oportunitate pentru animale, în sine, acest lucru duce, în schimb, la un impact negativ asupra mediului local.
Ce este vita-bizon, de ce a fost creată
Acestea creează haos în ecosistemul pășunilor din regiune, consumând, de asemenea, și rezervele limitate de apă, dar și distrugând ruine străvechi făcute din piatră, bizonii având obiceiul să se frece de asemenea structuri, unele prăbușindu-se de la greutatea marilor animale.
Pe de altă parte, bizonii au trecut prin perioade foarte dificile, ei fiind vânați până aproape de extincție. În 1927 mai existau mai puțin de 50 de bizoni europeni, ce trăiau doar în grădini zoologice.
Acum, readucerea bizonilor în zonele sălbatice ale continentului au crescut populația acestora până spre 8.500 de exemplare, dintre care 6.200 trăiesc în libertate.
În iulie 2022, trei femele de bizon au făcut istorie după ce au fost reintroduse într-o rezervație din Kent, Marea Britanie, ceea ce le-a făcut primele exemplare care au putut să hoinărească în Insulă după mii de ani de absență.
În octombrie același an, a avut loc un alt moment istoric: au fost auzite tot după foarte multă vreme zgomotele făcute de copitele unui pui de bizon.
Un caz interesant s-a petrecut, de asemenea, în Polonia, unde autoritățile au descoperit că o vacă a fugit de la o fermă pentru a începe o viață nouă alături de o turmă de 50 de bizoni.
Dacă s-a împerecheat cu unul dintre masculii turmei, erau șanse mari de a aduce pe lume un micuț Beefalo. Dar nașterea unui animal hibrid s-ar putea să fie mai dificilă decât ar fi crezut „mama”, date fiind dimensiunile vițelului de vită-bizon.