Guvernul bagă mâna în buzunarul românilor, din nou. Suprataxarea românilor cu jumătate de normă te face să nu mai lucrezi part time

de: Alexandru Puiu
03 10. 2023

În România, autoritățile se luptă pe mai multe fronturi pentru a descuraja evaziunea fiscală. Din păcate, cele mai multe dintre măsuri nu fac decât să saboteze mediul de afaceri și, mai mult decât atât, să bage mâna în buzunarul românilor de rând.

Cei mai loviți români de taxe și impozite sunt cei care au optat în ultimii ani să lucreze cu jumătate de normă. Aceștia plătesc CAS și CASS de parcă ar fi plătiți cu salariul minim pe economie, indiferent cât de mică este valoarea reală pe care o primesc de la angajator. În acest context, tinde să fie din ce în ce mai greu să-ți găsești un job part time, deși în trecut reprezenta o soluție fiabilă pentru rotunjirea veniturilor, oficialii au desființat-o.

Citește și Cum ne va verifica ANAF în 2024. La ce să ne așteptăm de la controale, cine e luat în vizor

Suprataxarea part-time continuă și sub noul salariul minim pe economie

Din octombrie 2023, salariul minim pe economie a devenit 3.300 de lei, cu o mențiune foarte importantă, există 200 de lei netaxabili. Aceștia din urmă reprezintă o facilitate fiscală introdusă în urmă cu ceva timp, una care se menține cel puțin până la finele acestui an. Din acest motiv, salariații cu jumătate de normă sau normă parțială vor plăti CAS și CASS raportat la un salariu brut de 3100 de lei, după cum se arată în prevederile Codului Fiscal în vigoare.

Citește și Vestea proastă de la ANAF pentru toți românii, oficială. Ce se întâmplă cu amenzile date de Fisc în România, s-a schimbat legea

Ca referință, facilitatea de 200 de lei netaxabili a fost introdusă prin OUG 168/2022. În teorie, era menită pentru salariații cu normă întreagă care erau plătiți cu salariul minim pe economie, dar se aplică și celor cu normă parțială, după cum se arată în alineatul 5 din articolul 37.

În practică, de la 1 octombrie 2023, în loc să plătească CAS și CASS pentru un salariu brut de 3.300 de lei (825 de lei pentru pensii și 330 lei pentru sănătate), angajatorii plătesc taxele menționate raportat la un venit brut de 3.100 de lei (775 lei pentru pensii și 310 lei pentru sănătate).

De ce vor dispărea meseriile part time din România

De ce va veni această practică ca o lovitură pentru cei care lucrează part time și le va face aproape imposibilă găsirea unui job este că diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul efectiv realizat și nivelul CAS și CASS raportat la salariul brut de 3100 de lei este suportată exclusiv de angajator, când vorbim de normă parțială.

Revenind însă la facilitatea de 200 de lei netaxabili, când aceasta se aplică salariaților full time, angajatorul plătește taxe ca pentru un salariu brut  de 3100 de lei, deși venitul brut pe hârtie este de 3300 de lei.