Greșeala pe care o fac numeroși români în fiecare seară, fără să știe. Specialiștii au tras un semnal de alarmă

de: Ana Anițoiu
25 08. 2023

Numeroși români fac o greșeală în fiecare seară, fără să își dea seama. Specialiștii au tras un semnal de alarmă și au explicat de ce acest obicei are efecte negative asupra sănătății.

Ce greșeală fac numeroși români în fiecare seară

Numeroase persoane obișnuiesc să mănânce seara târziu sau chiar în timpul nopții. Ulterior, dimineața, simt senzație de foame, chiar dacă au avut o cină târzie consistentă tocmai cu acest gând – de a avea senzație de sațietate la începutul următoarei zile.

Specialiștii au explicat de ce apare foamea dimineața după o cină târzie, oricât de copioasă ar fi aceasta. Senzația de foame poate apărea mai ales dacă ultima masă a conținut alimente bogate în carbohidrați și zahăr.

Potrivit specialiștilor, alimentele bogate în carbohidrați și zahăr pot perturba nivelul de insulină din corp, ceea ce poate duce la trezirea cu senzația de foame.

Creierul reacționează la orice fluctuație a nivelului de glucoză din sânge. Prin urmare, chiar și în timpul somnului, centrii creierului responsabili de apetit sunt sensibili la scăderea nivelului de glucoză din sânge, ceea ce declanșează senzația de foame la trezire.

Obiceiul poate duce la dezechilibre hormonale

Consumul de mâncare la ore târzii sau chiar în timpul nopții poate cauza modificări hormonale în organism. Hormonii precum leptina și grelina joacă un rol crucial în determinarea senzației de foame.

Insulina, hormonul produs de pancreas, coordonează absorbția glucozei de către celulele din ficat, țesutul adipos și mușchi, pentru a o transforma în energie sau a o stoca pentru utilizare ulterioară.

Pe măsură ce insulina reglează scăderea nivelului de glucoză, pancreasul și glandele suprarenale eliberează hormoni precum glucagonul și epinefrina. Centrii creierului responsabili de pofta de mâncare sunt activați de scăderea glucozei din sânge și de hormonii de contra-reglare, generând senzația de foame.

Prin urmare, cu cât pancreasul secretă mai multă insulină ca răspuns la o anumită masă, cu atât crește probabilitatea resimțirii senzației de foame ulterior.

Recomandările specialiștilor

Specialiștii în nutriție susțin cu tărie importanța micului dejun. Aceasta se datorează faptului că organismul are suficient timp pentru digestie. În plus, în acest fel poate fi menținut un nivel optim al energiei pe parcursul zilei.

De asemenea, specialiștii au avertizat cu privire la evitarea consumului de alimente seara târziu și au subliniat importanța alegerii atente a alimentelor pentru această masă.

Nutriționiștii recomandă consumul de carbohidrați complecși, care mențin nivelul de glucoză în sânge stabil pe o perioadă mai lungă și previn fluctuațiile bruște ale glicemiei dimineața.

Printre alimentele bogate în carbohidrați complecși se numără: cerealele integrale, quinoa, hrișca, paste din grâu integral, fructele proaspete bogate în fibre cum ar fi merele, bananele și fructele de pădure, precum și legumele precum morcovii, broccoli și salatele.

În plus, pentru un stil de viață sănătos, aceștia recomandă servirea cinei devreme, pentru a menține metabolismul echilibrat pe întreaga durată a zilei. Exercițiile fizice regulate sunt de asemenea esențiale, contribuind la reducerea riscului de senzație de foame dimineața, fluctuațiilor bruște ale zahărului din sânge și problemelor legate de creșterea în greutate.