Google te apără de procese, dacă ai folosit inteligența artificială. Drepturile de autor, sub semnul întrebării

de: Iulia Kelt
18 10. 2023

Google a oferit despăgubiri utilizatorilor săi, atunci când aceștia au fost dați în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor, după ce au folosit instrumentele AI din suita gigantului.

Vezi și: Inteligența artificială de la Google „calmează” traficul în aceste țări: Cum funcționează Green Light

Cum îți sare Google în ajutor

Urmează o mișcare similară din partea Shutterstock și Adobe; companiile doresc să atenueze temerile clienților cu privire la orice potențiale dispute legale cu privire la inteligența artificială.

Treaba asta vine după știrile de săptămâna trecută conform cărora Google integrează un generator de imagini AI într-una dintre barele sale de căutare.

„Din cunoștințele noastre, Google este primul din industrie care oferă o abordare cuprinzătoare, în două direcții, a despăgubirilor, care acoperă în mod specific ambele tipuri de cereri”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters.

Într-o postare pe blog, Google spune clar: „Dacă sunteți contestat din motive de drepturi de autor, ne vom asuma responsabilitatea pentru potențialele riscuri legale implicate”, scriu Neal Suggs și Phil Venables.

Vezi și: Google rezolvă cea mai mare problemă a operelor realizate de inteligența artificială. Cum le identifici

Cum funcționează

Google aduce în discuție două indemnizații specifice: date de antrenament și rezultate generate.

Prima înseamnă că Google va proteja utilizatorii în cazul în care o terță parte susține încălcarea drepturilor de autor în datele de instruire pe care Google le folosește pentru a-și realiza produsele generative AI.

Indemnizația de ieșire generată se referă la o terță parte care susține că respectivul conținut care a ieșit dintr-unul dintre instrumentele AI generative ale Google încalcă proprietatea intelectuală a acestora.

Cu toate acestea, există limite pentru protecția Google. Indemnizația nu se va aplica dacă utilizatorii „creează sau folosesc intenționat rezultatul generat pentru a încălca drepturile altora”.

Vezi și: Google aduce inteligența artificială în „amintirile” tale. Schimbarea de la Google Photos care îți face viața mai ușoară