Google renunță la parolele clasice: schimbarea care îți protejează conturile de hackeri, în sfârșit

de: Cojocaru Cristian
07 05. 2023

Gigantul tehnologic Google intenționează să renunțe la modalitățile anterioare de autentificare precum utilizarea unei parole și a unui nume de utilizator. Află ce pregătește Google și cum vei putea să îți accesezi contul tău.

Vechea parolă pe care ai folosit-o ani de zile la rând s-ar putea să devină o metodă învechită de autentificare, având în vedere că Google se îndreaptă către o nouă moalitate prin care utilizatorii își vor putea accesa conturile în mediul online.

Gigantul tehnologic a spus că adaugă chei de acces – passkey ca „un înlocuitor mai sigur și mai ușor pentru parole”, care elimină nevoia de a crea o parolă care este fie imposibil de reținut, fie ușor de ghicit de hackeri. În anunțul său, Google a spus că experiența este similară cu cea a funcției de parole salvate.

Soluția de la Google pentru a scăpa de stresul utilizării de parole

Spre deosebire de parole, utilizatorii nu vor trebui să vină cu o cheie de acces pentru a accesa un cont. Dacă cheile de acces sunt activate în contul lor Google, acestea pot avea una unică creată pentru orice site la care se conectează. În loc să introducă o parolă, pur și simplu își vor verifica identitatea pe un dispozitiv de încredere cu un cod PIN, amprentă sau scanare a feței.

Cheile de acces nu sunt menite să fie amintite, sau chiar cunoscute de către utilizatori. Acestea sunt folosite de un serviciu online pentru a comunica direct cu dispozitivul tău pentru a te ajuta să te conectezi, potrivit Associated Press. Drept urmare, Google susține că toate conturile pe care le deții vor fi mai greu de spart de către hackeri.

„Aceeași cheie de acces nu este niciodată folosită cu mai mult de un site. Protocoalele cu chei de acces sunt proiectate cu atenție, astfel încât nicio informație partajată cu site-urile să nu poată fi folosită ca vector de urmărire”, se arată în anunțul din partea Google.

Cheile de acces sunt concepute pentru a funcționa pe majoritatea sistemelor de operare, așa că sunt utile pe dispozitivele iPhone, Android, Mac și Windows, mai arată cei de la Google.