Gigantul român din construcții care primește 5,5 milioane de lei din PNRR. Ce face cu fondurile europene, care este planul

de: Alexandru Puiu
29 08. 2023

Planul Național de Redresare și Reziliență, în cea mai mare parte, vizează proiecte importante de infrastructură. Se pare însă că există și excepții de la această regulă, unele dintre ele de peste cinci milioane de euro.

Nu mai puțin de 5,5 milioane de lei vor intra în visteria producătorului de materiale de construcții TeraPlast Bistrița în perioada următoare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Banii sunt meniți pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice noi în cadrul Parcului Industrial din Sărățel, după cum se arată într-un raport publicat la Bursa de Valori București (BVB). Vorbim de fonduri nerambursabile.

Banii din PNRR pentru TeraPlast

Pe lângă finanțarea nerambursabilă menționată, aprobată conform solicitării, proiectul va implica un buget total de 22.565.775 lei. Noua centrală fotovoltaică este proiectată la o putere de cca. 4,56 MWp, respectiv o putere produsă (din invertoare) de cca. 3,81 MW și face parte din strategia de dezvoltare durabilă a TeraPlast, care include și creșterea independenței energetice din surse regenerabile.

„Primul pas în începerea proiectului, în urma semnării contractului de finanțare, este publicarea unei proceduri competitive pentru atribuirea unui singur contract de furnizare pentru realizarea obiectivului proiectului. Obiectivul general unic al proiectului este „instalarea unei capacități noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului, cu instalație de stocare integrată, în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a României, județul Bistrița-Năsăud, în sat Sărăţel, Comuna Șieu-Măgheruș”; iar obiectivul specific al proiectului este instalarea unei capacități noi de cca 3.81 MW (puterea totală instalată a panourilor va fi de 4.561,90 kWp, iar puterea totală instalată a invertoarelor va fi de 3.806,00 kW) de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului, cu instalație integrată de stocare de capacitate de 920 kW (asigurând o capacitate de stocare a energiei electrice produse la puterea nominală a centralei (3806 kW) de circa 14,5 minute), în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a României, județul Bistrița-Năsăud, în sat Sărăţel, Comuna Șieu-Măgheruș”, transmite compania.

„Proiectul pentru realizarea capacității fotovoltaice este garantul dezvoltării durabile a afacerilor TeraPlast. Viitoarea centrală va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră, 3.238 tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activității noastre avem un consum apreciabil de energie electrică,iar asigurarea unei părți substanțiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajută în efortul nostru susținut de decarbonizare și aplicare a unor soluții durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. În același timp, astfel de capacități contribuie și la reducerea costurilor de producție, cu un efect benefic asupra competitivității în ansamblu a Grupului” a declarat Nicolae Roșu, director operațional al TeraPlast.

„Proiectul de față, „Înființare capacitate nouă de producție a energiei electrice din surse solare, cu instalații de stocare integrate, pentru autoconsumul TeraPlast SA” (nr.24 din 18.08.2023) are o valoare totală de 22.565.775,35 lei, din care valoarea finanțării prin PNRR va fi de 5.452.801,20 lei. Acesta presupune instalarea unor panouri fotovoltaice monocristaline pe o structură de tip on-grid, fără injecție în rețea, și integrarea unei instalații de stocare a energiei electrice. Termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2024. Noua centrală fotovoltaică va fi compusă din peste 8.000 de panouri. Concomitent, Grupul va da prioritate achizițiilor externe de energie provenite din surse regenerabile”, se mai transmite în documentul de la BVB, conform Economedia.ro.