Gigantul care vrea să-ți aducă taxiul zburător la ușa blocului: cât mai durează materializarea visurilor SF

de: Alexandru Puiu
12 03. 2023

În doar câțiva ani, taxiurile zburătoare s-ar putea să devină omniprezente și surprinzător de accesibile. Tot mai multe firme concurează în acest spațiu al materializării scenariilor SF, dar puține au puterea financiară a SK Telecom, un gigant din domeniul telecomunicațiilor din Coreea de Sud.

Dacă totul merge bine, un serviciu de taxiuri zburătoare va fi disponibil din 2025, când SK Telecom și-a propus să-și lanseze o platformă foarte bine pusă la punct pe marginea subiectului. În mod previzibil, investiția inițială va fi una fabuloasă, dar directorul executiv al companiei este încrezător că premisa este atât de bună, încât afacerea va genera profituri ”semnificative” în viitor.

Taxiurile zburătoare, mai aproape decât crezi

Pentru materializarea acestui plan ambițios, SK Telecom a încheiat în urmă cu aproximativ un an un parteneriat cu americanii de la Joby Aviation. Scopul a fost clară încă de la început, dezvoltarea și producția de taxiuri zburătoare pentru piața sud-coreeană. Pentru context, Joby Aviation are deja o experiență destul de vastă în domeniul creațiilor de tip VTOL (Decolare și Aterizare Verticală), considerate ca fiind perfecte pentru traficul aglomerat al orașelor din secolul 21.

În scop comercial, taxiurile zburătoare de la SK Telekom ar trebui să fie disponibile de la jumătatea anului 2025, în aproximativ doi an. “Deci, până în 2025, dacă vom putea dovedi că oferim o calitate acceptabilă a serviciului pentru publicul larg, cu siguranță și, de asemenea, securitate, atunci guvernul va permite operatorului să extindă aria serviciului, inclusiv în domeniul logisticii și turismului, precum și în serviciile legate de medicină”, a declarat Ha la evenimentul Mobile World Congress din Barcelona, Spania.

Acesta este doar cel mai recent domeniu în care SK Telecom vrea să-și extindă activitatea, pe lângă telecomunicații și inteligență artificială. Dintr-un punct de vedere, cele trei sunt legate, având în vedere că, pentru a funcționa, aeronavele vor necesita conectarea la rețelele 5G de ultimă generație ale aceluiași operator, eventual în mod autonom.

Pentru a înțelege mai bine cât de mare va fi piața taxiurilor zburătoare în următoarele decenii, este suficient să ai în vedere cifrele companiei de consultanță Roland Berger. Aceasta preconizează că, până în 2050, vor fi utilizate la nivel global nu mai puțin de 160.000 de drone electrice nepilotate la nivel global, cu un profit anual potențial de 90 de miliarde de dolari, conform economedia.ro.