Gigantul care ”a fugit” la 15 kilometri de graniță: investiția fabuloasă ratată de România, angajările masive care ar fi putut fi la noi

de: Alexandru Puiu
19 07. 2023

În timp ce infrastructura din România face pași cât se poate de lenți în direcția bună, țara noastră pierde numeroase oportunități în materie de investiții dinspre veste. Așa am ajuns în situația în care un gigant din Austria a preferat să-și deschidă cea mai nouă fabrică la câțiva kilometri de granița cu țara noastră.

Ruse, Bulgaria, primul oraș de după granița cu România, este gazda celui mai nou centru de producție al producătorului global de componente hi-tech pentru domeniile auto și industrial, Gebauer & Griller. Investiția de 29 milioane de euro ar fi putut fi realizată în țara noastră, dar se pare că țara considerată de mulți mai săracă decât meleaguri mioritice este mai eficientă în a atrage investiții.

Gebauer & Griller, o nouă fabrică la Ruse, în Bulgaria

În mod previzibil, Ministerul bulgar al Economiei a fost foarte mândru de atragerea investiției străine. Din noua uzină de la Ruse, componentele vor fi livrate industriei auto din Bavaria, în Germania. Investiția de 29 de milioane de euro se va reflecta în 400 de locuri de muncă, cu alte 100 de poziții suplimentare în afacerile conexe.

Detaliile acestui proiect au fost anunţate cu prilejul unei întâlniri a ministrului bulgar al Economiei, Bogdan Bogdanov, cu directorul general şi cu vicepreşedintele de la Gebauer & Griller, Arno Haselhorst, respectiv Matthias Hornemann. La întâlnire au participat şi vicepremierul din Ruse, Zlatomira Stefanova, şi reprezentantul comercial al Bulgariei în Bavaria, Stefan Yonkov, conform Economedia.ro.

Cum de altfel ai crede că se întâmplă și în România, Ministrul Bogdan Bogdanov a subliniat faptul că industria auto este unul dintre sectoarele cu cel mai puternic ritm de creştere în Bulgaria şi se numără printre priorităţile autorităţilor pentru atragerea de investiţii. Oficialul a insistat și pe faptul că nu mai puțin de 90% dintre vehiculele produse în Europa utilizează componente vitale produse în Bulgaria.

Nouă fabrică de la Ruse se va întinde pe o suprafață de 13.000 metri pătrați, ceremonia de începere a lucrărilor fiind programată pentru acest an. În vara lui 2024, producția ar trebui să înceapă în noua fabrică. În 2025, se va ajunge la producția de masă, după cum a explicat Arno Haselhorst