Gheața din Antarctica a ajuns la nivelul minim din istorie: concluzia cercetătorilor despre topirea acesteia

de: Gabriel Peneș
27 07. 2023

Anul 2023 se dovedește nefast pentru oceanele sudice și banchiza din Antarctica. Deja, de la începutul anului, cercetătorii au anunțat că întinderea acesteia a atins un nou minim record, cu mult sub recordul precedent din 2017. Iar oamenii de știință nu au previziuni prea optimiste despre viitor, în condițiile schimbărilor climatice.

Gheața din Antarctica a ajuns la nivelul minim din istorie

Conform ciclului natural, banchiza de gheață se topeşte întotdeauna vara şi se formează din nou iarna, însă schimbările climatice şi alţi factori afectează minimele din timpul verii şi maximele din timpul iernii.

Pe continentul austral, care a cunoscut temperaturi record în 2022, întinderea banchizei în luna ianuarie a fost cu 31% sub medie, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată pentru prima lună a anului 2023, a indicat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice.

Luna trecută,  când ar fi trebuit să fie perioada de iarnă de creștere a stratului de gheață, un raport sumbru întocmit de reprezentanți ai Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) a dezvăluit că nivelul gheții din Antarctica a atins un nou record.

„În mijlocul fazei de avansare a iernii, gheața din Antarctica a atins un nivel record zdrobitor, în această perioadă a anului”, a transmis NOAA.

Același lucru este așteptat să fie raportat și pentru luni iulie, conform climatologilor de la NOAA.

Concluzia cercetătorilor despre topirea acesteia

Comparativ cu extinderea banchizei de gheață de dinainte de 2010, oceanul sudic a pierdut aproape 2,6 milioane de kilometri pătrați de gheață – aproape de patru ori cât suprafața statului Texas, scrie sciencealert.com.

Noul record depășește cu mult recordurile anterioare înregistrate îm 2016, 2017 și 2022.

„Să afirmi că e ceva fără precedent, nu e suficient de puternic spus”, a declarat oceanograful Edward Doddridge, pentru ABC News Australia.

El a mai precizat că una dintre cauzele majore ale acestui fenomen este, cel mai probabil, criza climatică, deși rămâne neclar ce anume duce, totuși, la această topire extremă a stratului de gheață.

De mulți ani, topirea gheții din Antarctica se realizează într-un ritm pe care modele climatice realizate de specialiști nu l-au putut prezice niciodată.

Pe măsura ce temperatura aerului crește ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră, dovezile arată că suprafața oceanelor sudice s-a răcit, în timp ce apa din zonele mai adânci s-a încălzit.

Temperatura mai scăzută a suprafeței oceanelor ar putea crea impresia unei speranțe pentru stratul de gheață, dar după ani de creștere a suprafeței acesteia, ea a intrat într-un colaps începând cu 2016.

Ce a determinat această topire abruptă este ceva ce oamenii de știință încearcă aproape cu disperare să afle. Teoriile inițiale au sugerat că de vină ar fi creșterea vânturilor calde din regiune, al căror efect ar fi fost topirea gheții.

Reactivarea fenomenului El Nino a creat, de asemenea, vânturi foarte puternice de-a lungul Oceanului Sudic în ultimele luni.

Dar, fără mai multe cercetări în această privință cercetătorii nu vor avea capacitatea de a prognoza ce anume urmează pentru stratul de gheață pe viitor.