Germania rămâne fără muncitori calificați. Companiile se plâng că rămân fără oameni
Scăderea forței de muncă calificate care restricționează producția germană devine tot mai gravă. Un număr din ce în ce mai mare de companii din cea mai mare economie a Europei au lipsă de astfel de personal, conform celei mai recente Sondaje de Afaceri realizate de Institutul Ifo din München, dat publicității miercuri.
Germania se confruntă cu o criză a muncitori calificați
Peste 43% dintre cele aproximativ 9.000 de firme chestionate au raportat că suferă de lipsa angajaților calificați în luna iulie – în creștere față de puțin peste 42% în aprilie. Vârful de aproape 50% a fost atins în iulie 2022.
„În ciuda unei economii slabe, multe companii încă sunt disperate în căutarea unor angajați potriviți,” a declarat Stefan Sauer de la Ifo printr-o declarație prin e-mail.
Germania a trecut printr-o recesiune în timpul iernii, după ce prețurile la energie și inflația au crescut în urma invaziei Rusiei în Ucraina. De atunci, economia a stagnat, fiind trasăă în jos în special de declinul producției, deși slăbiciuni în sectorul serviciilor încep să apară acum, scrie ifo.de.
Ifo a menționat că sectorul serviciilor a fost lovit în mod deosebit, cu trei sferturi dintre companiile din domeniul juridic și contabil care nu găsesc candidații de care au nevoie. De asemenea, au fost înregistrate penurii record pentru domeniile transport, arhitectură și inginerie.
Sectorul serviciilor, cel mai afectat
În alte sectoare, aproximativ 41% dintre producătorii de mașini și echipamente au raportat deficituri, în timp ce numărul total pentru industria de producție s-a îmbunătățit ușor, ajungând la puțin sub 35%.
Sectorul serviciilor a fost lovit în mod deosebit. În serviciile juridice și contabile, 75,3% dintre companii nu găsesc candidații de care au nevoie. Aproximativ două treimi dintre companiile din transport, arhitectură și inginerie raportează lipsa forței de muncă calificate – un nivel maxim nou pentru aceste industrii.
Printre producătorii de echipamente IT, 43,1% dintre companiile chestionate sunt afectate. Pentru producătorii de mașini și echipamente, acest procent este de 40,9%. În ansamblu, ponderea din industria de producție a scăzut ușor la 34,6%. În comerț și construcții, puțin sub o treime dintre companii se plâng de lipsa angajaților calificați.