Fructe și legume cu pesticide peste limită, carne cu Salmonella și alte bacterii. Mii de notificări privind produse periculoase

de: Anca Lupescu
08 08. 2023

Statele europene au efectuat 299 de notificări anul trecut privind importurile de fructe și legume din Turcia la categoria de pericol „reziduuri de pesticide”. Între timp, 190 de notificări au vizat loturi de carne de pui și produse din carne de pui infestate cu Salmonella din Polonia.

Ce mâncăm, de fapt: mii de notificări de pericol privind alimentele

Alte probleme și notificări au avut legătură cu ambalajele fabricate în China, unde au fost 76 de notificări. Nucile, produse din nuci și nucile pentru însămânțare din Nigeria au avut și ele probleme. 66 de probe au fost infestate cu Salmonella.

Alte 53 de probe de nuci, produse de nuci și nuci destinate însămânțări din SUA au fost infestate cu Aflatoxină.

46 de probe de ierburi și condimente originare din Brazilia au fost infestate cu Salmonella, în timp ce 42 de probe de cereale și produse de panificație din Pakistan au fost infestate cu Aflatoxină.

Notificările de mai sus au încadrat aceste probe la categorii de pericol. Adică, probele au avut conținut de reziduuri de pesticide sau agenți patogeni peste limita maximă admisă, fiind considerate periculoase pentru sănătatea celor care le consumă, scrie lantulalimentar.

Din cele 4.361 de notificări înregistrate în 2022, 3.904 au vizat produse alimentare, 234 furaje și 219 materiale în contact cu alimentele.

Reziduurile de pesticide au fost cele mai des neconformități notificate. Numărul notificărilor a scăzut în comparație cu 2021, de la 1.231 la 990.

În 2022 au fost raportate 41 de notificări privind focarele de toxiinfecții alimentare: 12 au avut Salmonella drept cauză, 7 au fost legate de listeria monocytogenes, 5 au fost legate de intoxicația cu histamină și 4 legate de norovirus.