Fraudă la Bacalaureat 2023. S-a aflat cine a publicat subiectele la Limba și Literatura română

de: Anca Lupescu
04 07. 2023

Scandalul de la BAC 2023 a luat amploare. Subiectele de la proba scrisă la Limba și Literatura Română au apărut pe internet chiar în timpul examenului, iar Ministerul Educației a pornit o anchetă uriașă pentru a afla cine a făcut acest lucru. 

Scandal de proporții la BAC 2023 – Subiectele la Limba și Literatura Română au apărut pe net când elevii încă erau la examen

Se pare că subiectele de la română ar fi fost publicate în spațiul public de către un membru al unei comisii. Anunțul vine de la secretatrul de stat din Ministerul Educației, Florin Lixandru.

El a declarat că procesul de extragere a subiectelor este unul securizat și acum membrul Comisiei este anchetat pentru că a publica subiectele. 

Cât despre incidentul de la Liceul Șincai, unde o elevă a fost pusă să se descalțe înainte de a intra în examen, Lixandru susține că fata ar fi avut subiectele scrise în pantofi.

Cum se procedează

Secretarul de stat în Ministerul Educației a explicat cum se procedează în cazul subiectelor de la BAC. Se extrag două numerele, corespunzătoare a două variante de subiect: cel susținut de elevi și unul de rezervă. Acest lucru se face la ora 5:00 dimineața. Când s-au finalizat variantele de subiecte, ele sunt încărcate pe un server securizat și monitorizat de STS, a explicat Lixandru.

„In dimineata zilei de 26, la ora 6.00, s-a extras numarul corespunzator celor doua variante de subiect. Subiectul care s-a sustinut de catre toti candidatii si subiectul de rezerva. Asa ca la ora 5.00, inainte de ora 6.00, nu se putea sti care va fi varianta de subiect.

Odata finalizate aceste variante de subiecte, ele sunt incarcate pe un server securizat, monitorizat de STS, la care nu are acces decat administratorul de retea”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației Florin Lixandru.

Membrul Comisiei care a publicat subiectele, anchetat

El a vorbit despre problema apariției subiectelor în spațiul public când elevii încă susțineau examenul, spunând că persoana care a făcut poza și a încărcat-o pe internet va fi anchetată și se poate ajunge chiar la cercetare penală.

„A fost un caz in care subiectele au aparut in presa la 10.15. O persoana dintr-o comisie a transmis o poza cu subiectul.

Persoana respectiva este cercetata, anchetata. Va suporta consecintele potrivit legii. Daca este cazul, mergem pana la cercetare penala”, a raspuns Florin Lixandru.