Trenuri ciocnite în Grecia. Bilanțul victimelor este înfiorător, alte zeci de persoane sunt date dispărute
Cel puţin 32 de persoane au murit şi peste 85 au fost rănite, după ce un tren care transporta peste 350 de pasageri s-a ciocnit cu un marfar, marţi seară, cu puţin înainte de miezul nopţii, în Tempi, centrul Greciei, în apropiere de oraşul Larissa, a anunţat serviciul de pompieri elen. Echipele de salvatori caută cu disperare supravieţuitori. Din păcate, bilanțul victimelor ar putea crește.
Tragedie fără margini în Grecia
Update 3 martie, ora 07.23. Poliţia elenă a anunţat că cel puţin 56 de oameni sunt dați dispăruţi, după ce două trenuri s-au ciocnit violent în Tempi, centrul Greciei. Cel mai nou bilanț al victimelor indică 57 de morți.
Update 2 martie, ora 20.20. Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgenţă, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariţie a unui cetăţean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs miercuri în localitatea Tempe.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) reprezentanţii oficiului consular au intrat în contact şi cu membrii de familie ai persoanei în cauză.
Totodată, MAE precizează că, în cursul dimineţii de joi, o echipă consulară mobilă s-a deplasat în localitatea Larisa pentru a verifica dacă pe listele centralizatoare care cuprind persoanele decedate, spitalizate sau evacuate fără îngrijire medicală se regăseşte persoana în cauză sau vreun alt cetăţean român.
Până la acest moment, persoana în cauză nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităţilor elene, subliniază reprezentanţii ministerului.
Update 2 martie, ora 19.10. Bilanțul accidentului feroviar de marți din Grecia a crescut la 57 de morți, a anunțat un medic legist pentru BBC.
Eleni Zaggelidou, unul dintre cei zece medici legiști care lucrează la anchetă, a declarat că a fost prelevat ADN de la 57 de cadavre intacte.
Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care lucrătorii feroviari din întreaga Grecie au participat joi la o grevă de o zi, pe fondul furiei tot mai mari a populației față de autorități.
Update 2 martie, ora 15.17. Salvatorii eleni contină să caute printre ruinele vagoanelor de tren carbonizate alte victime ale celui mai grav accident feroviar din Grecia, în care au murit cel puţin 46 de persoane, arată cel mai mai recent bilanţ.
Update 2 martie, ora 08.28. O cameră de supraveghere a surprins momentul șocant în care cele două trenuri s-au ciocnit violent în Grecia, în noaptea de marți spre miercuri. Marfarul și trenul de călători se aflau pe aceeași linie, circulând cu o viteză de 166 km/h și nu au putut evita coliziunea, relatează Protothema. Pe filmare se observă o minge de foc imediat după coliziune.
Update 2 martie, ora 07.30. Bilanțul morților în accidentul feroviar din centrul Greciei a crescut la cel puțin 43, la aproape o zi de la producerea tragediei. Echipele de intervenție încă mai caută supraviețuitori. Majoritatea decedaților erau tineri care reveneau dintr-o scurtă vacanță.
Coliziunea s-a produs cu câteva minute înainte de miezul nopții, marți seară, 28 februarie, în apropiere de orășelul Evanghelismos (estul Greciei), la aproximativ 130 de kilometri de Salonic și 200 de kilometri de Atena. Trenul de pasageri, care venea de la Atena cu 350 de oameni la bord, mulți dintre ei studenți care reveneau din vacanță, s-a ciocnit frontal cu un marfar plecat din Salonic.
După staționarea în gara din Larisa, cele două trenuri ar fi circulat 12 minute pe aceeași linie, potrivit unor declarații făcute de angajați ai rețelei de cale ferate din Grecia – OSE.
„Două trenuri s-au aflat pe aceeaşi cale ferată şi au intrat în coliziune frontală (…) Niciun sistem de securitate, telecomandă şi semnale de circulaţie nu funcţionează. Acest oribil accident ar fi fost evitat dacă sistemele de securitate funcţionau”, a spus șeful sindicaliștilor mecanicilor de tren OSE, Kostas Genidounias.
Trenurile s-au lovit la ieşirea dintr-un mic tunel pe deasupra căruia trece autostrada ce leagă principalele două oraşe ale ţării. Impactul a fost devastator: mai multe vagoane au deraiat în câmp, trei dintre ele luând foc. Ciocnirea violentă a fost urmată de o explozie și un incendiu puternic. Şocul a fost atât de mare încât locomotivele şi vagoanele din faţă au fost complet zdrobite, iar mecanicii celor două garnituri au murit pe loc.
Între timp, apropiaţii victimelor stau la porţile spitalelor şi aşteaptă înmărmuriţi un semn de speranță. Pentru unii, calvarul se va prelungi, deoarece multe cadavre sunt carbonizate și identificarea se face prin analiza ADN.
„Băiatul meu şi prietenul lui sunt de negăsit. Se numesc Karagiorgiou Domotris și Aslanidis Sotirios. Aseară ne-au trimis mesaj că se întorc acasă cu trenul şi asta a fost ultimul schimb de mesaje. Băiatul meu are 26 de ani. Nimeni nu ne spune nimic. Parcă am fi în Ucraina”, a povestit un alt bărbat, care își căuta fiul.
Update 1 martie, ora 21.19. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a dat vina pe o eroare umană pentru coliziune.
„Totul arată că drama s-a datorat, din păcate, în principal unei tragice erori umane”, a declarat el într-un discurs televizat.
În discursul său către națiune, Mitsotakis a declarat că accidentul va rămâne „pentru totdeauna în memoria noastră colectivă”, adăugând că a fost fără precedent în istoria țării.
De asemenea, el a mulțumit primilor respondenți, inclusiv pompierilor, salvatorilor, membrilor sistemului de sănătate, poliției și oficialilor locali.
Mitsotakis a promis că va afla ce s-a întâmplat și a declarat că a cerut efectuarea unei anchete independente.
„Justiția își va face treaba. Oamenii vor fi trași la răspundere, în timp ce statul va fi de partea oamenilor”, a declarat el, îndemnând publicul să „rămână unit în timpul acestei tragedii”.
Update 1 martie, ora 17.35. Kostas Karamanlis a demisionat din funcția de ministru al infrastructurii și transporturilor din Grecia, spunând într-un comunicat: „Când se întâmplă ceva atât de tragic, este imposibil să continui și să te prefaci că nu s-a întâmplat…
ceasta se numește responsabilitate politică.
Din acest motiv, îmi anunț demisia din funcția de ministru al Infrastructurii și Transporturilor.
Este ceea ce simt că este de datoria mea să fac, în semn de respect față de memoria oamenilor care au murit atât de nedrept și asumându-mi responsabilitatea pentru greșelile statului grec și ale sistemului politic grec de-a lungul istoriei.”
El a adăugat: „Din adâncul inimii mele, îmi exprim durerea și sprijinul față de familiile victimelor.”
Update 1 martie, ora 14.30. Șeful de gară din orașul Larissa a fost acuzat de omor prin neglijență.
Poliția spune că bărbatul, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat și de vătămare corporală gravă prin neglijență.
Șeful de gară, care se ocupă de semnalizare, neagă orice abatere și a pus accidentul pe seama unei posibile defecțiuni tehnice.
Anchetatorii încearcă să afle de ce cele două trenuri se aflau pe aceeași cale ferată când s-au ciocnit în apropiere de Larissa.
Update 1 martie, ora 11.44. După tragicul accident feroviar din Grecia, bilanțul victimelor continuă să crească. Până la această oră, 36 de oameni au murit și 85 au fost răniți. Autoritățile elene au declarat trei zile de doliu național, începând de astăzi.
Știrea inițială: Cele două trenuri, unul de pasageri care călătorea de la Atena spre orașul nordic Salonic și marfarul care plecase din Salonic către Larissa, s-au ciocnit frontal în afara Tempi, a explicat Konstantinos Agorastos, guvernatorul regiunii Thessalia.
„Coliziunea a fost foarte puternică”, a spus el, adăugând că primele patru vagoane au deraiat, în timp ce alte două au fost „aproape complet distruse”. Agorastos a mai menționat că aproximativ 194 de pasageri au fost evacuați în siguranță la Salonic cu autobuze.
„Tocmai am auzit o bubuitură… vagonul (trenului) a început să se învârtă, înainte de a sfârşi într-o parte când am reuşit să ieşim”, a povestit un pasager. „Au fost 10 secunde de coşmar cu foc, nu puteai vedea mare lucru din cauza fumului”, a relatat un alt martor.
Un tren de pasageri și un marfar s-au ciocnit violent
Eforturile de salvare sunt în curs de desfăşurare, iar bilanţul victimelor este aşteptat să crească, au precizat pompierii eleni. Trenurile călătoreau dinspre capitala Atena spre orașul Salonic, renumit pentru festivaluri şi viaţa culturală vibrantă. Coliziunea s-a produs după un carnaval naţional în weekend, care s-a încheiat, luni, cu o sărbătoare publică.
Imaginile difuzate de televiziunea publică de stat ERT din Grecia au arătat coloane de fum gros care se revărsau din vagoanele răsturnate şi cozi lungi de autospeciale lângă ele. Cadrele au surprins momentul în care salvatorii cu torţe căutau supravieţuitori în vagoane, în timp ce paramedicii conduceau pasagerii şocaţi de la locul accidentului, potrivit CNN.
Operațiune amplă de salvare
Într-un briefing televizat, purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Varthakogiannis, a transmis că trenul de pasageri transporta 350 de persoane. Cel puţin 150 de pompieri cu 17 vehicule şi 40 de ambulanţe particpă la operaţiunea de salvare, a adăugat el.
Compania feroviară elenă Hellenic Train a afirmat că a avut loc „o coliziune frontală între două trenuri: un tren de marfă şi trenul IC 62 care plecase din Atena spre Salonic”. Deocamdată, nu este clară cauza tragediei.
Hellenic Train, principala companie feroviară de stat, a fost achiziționată de Ferrovie dello Stato Italiane în 2017 și este acum controlată în totalitate de Trenitalia. Aceasta operează atât transport de pasageri, cât și de marfă, iar principala linie pe care sunt oferite conexiuni zilnice este Atena-Salonic.