Reacția Armatei despre propulsorul de rachetă găsit pe teritoriul României. Forțele navale confirmă că proiectilul a fost fabricat în Rusia

de: Cătălina Burghelea
17 01. 2023

Motorul unei rachete a fost scos la mal, duminică seara, de valuri în Delta Dunării (zona Periboina – Săcele), fiind ridicat de pompierii constănţeni. Propulsorul va fi predat Ministerului Apărării Naţionale.

Racheta a fost fabricată în Rusia

Update 17 ianuarie, ora 07.41. Ministerul Apărării spune că bucata de rachetă găsită pe o plajă din județul Constanța a fost, cel mai probabil, folosită în timpul războiului din Ucraina.

Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MAPN, a anunțat că tubul de rachetă, din fibră de sticlă, nu prezintă vreun pericol. „Este vorba despre o componentă care a făcut parte dintr-o rachetă antiaeriană sol-aer din sistemul Panțir, care nu conține materiale pirotehnice sau periculoase”, a explicat el. „Având în vedere că acest tub este gol, a plutit și a fost adus de curenții marini în zona litoralului românesc”, a continuat acesta.

MApN recomandă românilor care descoperă obiecte asemănătoare să nu se apropie de ele, ci să anunțe urgent autoritățile: „Ne putem aștepta ca elemente de acest gen, care nu prezintă pericol, să fie aduse în continuare la mal, pentru că în apropiere este un conflict în desfășurare, în care se folosesc frecvent astfel de instalații de rachete”.

Update 16 ianuarie, ora 15.58. Statul Major al Forțelor Navale Române (SMFNR) a confirmat luni că motorul de start al corpului de rachetă găsit pe plajă a fost fabricat în Federația Rusă. Proiectilul ar fi căzut în mare, iar ulterior a fost adus de curenți în zona litoralului românesc, se arată în comunicatul SMFNR.

„SMFN precizează că elementul descoperit nu conţine materiale pirotehnice sau periculoase şi că acesta reprezintă un tub al unui motor de start de la o racheta antiaeriană sol-aer de tipul 57E6, lansată de un sistem de rachete antiaeriene de tip Panţir S-1 (clasificare NATO SA-22 Greyhound), produse în Federaţia Rusă, care, cel mai probabil, pe timpul desfăşurării acţiunilor militare recente din zona de nord a Mării Negre, a căzut în mare şi a fost adus de curenţii marini în zona litoralului românesc”, se menţionează în comunicat.

Motorul unei rachete, scos la mal de valuri

Componenta unei rachete, care ajută la propulsare, a fost scoasă la mal de valuri în zona Periboina – Săcele (Delta Dunării), fiind ridicată, în această dimineață, de către pompierii constănţeni, care au explicat că nu prezintă niciun pericol. Obiectul urmează să fie predat Ministerului Apărării Naţionale.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a transmis că echipajul pirotehnic din cadrul ISU a fost solicitat să intervină pentru ridicarea unui element care se presupune a fi de muniţie, scos la mal de valuri în zona Periboina – Săcele.

„La faţa locului, echipajul format din trei subofiţeri şi un ofiţer a identificat obiectul ca fiind booster de rachetă. Acesta a fost ridicat şi depozitat, iar, în cursul zilei de astăzi va fi predat structurilor specializate din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Obiectul nu prezintă niciun pericol, fiind vorba despre componenta care propulsează racheta (motorul rachetei)”, a declarat ISU Dobrogea.

Potrivit autorităților, persoanele care găsesc elemente de muniţie au obligaţia să sune la 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.