FOTO Pământul, așa cum nu l-ai mai văzut niciodată: cea mai detaliată imagine de până acum a ultimelor 100 de milioane de ani ai planetei noastre

de: Ozana Mazilu
07 03. 2023

Te-ai întrebat vreodată cum arăta suprafața Pământului acum o sută de milioane de ani?

Un nou model geologic, cel mai detaliat de până acum, ne-a permis să privim înapoi în timp în ultimele o sută de milioane de ani de suprafață a Pământului. După cum v-ați putea aștepta, multe s-au schimbat în această perioadă. Aceste detalii ne vor îmbunătăți înțelegerea peisajului geofizic al Pământului așa cum îl cunoaștem astăzi și pot chiar să dezvăluie ce ne rezervă planeta noastră în viitor.

„Pentru a prezice viitorul, trebuie să înțelegem trecutul”, a spus autorul principal, Dr. Tristan Salles, de la Școala de Geoștiințe de la Universitatea din Sydney, într-un comunicat.

„Dar modelele geologice existente au oferit doar o înțelegere fragmentată a modului în care s-au format caracteristicile fizice recente ale planetei noastre”.

Pământul, într-o sută de milioane de ani

Noul model arată prima înțelegere de înaltă rezoluție a interacțiunii complexe dintre tectonica plăcilor, climă și timpul care a modelat fața planetei noastre. De asemenea, ia în considerare rolurile bazinelor hidrografice, eroziunea la scară globală și depunerea sedimentelor, pe care modelele anterioare nu au reușit să le țină seama atât de detaliat, a adăugat Salles.

Așa arată 100 de milioane de ani de evoluție a peisajului pe planeta Pământ. Credit imagine: Dr. Tristan Salles, Universitatea din Sydney / AAAS

Modelul a atins o rezoluție „fără precedent” de aproximativ zece kilometri în ultimele 100 de milioane de ani, împărțită în incremente de milioane de ani, după cum puteți vedea mai sus. Acest lucru va permite geoștiinței o „înțelegere mai completă și mai dinamică a suprafeței Pământului”, potrivit autorului secund, Dr. Laurent Husson de la Institut des Sciences de la Terre.

„În mod critic, surprinde dinamica transferului de sedimente de la pământ la oceane într-un mod în care nu am fost capabili anterior”.

Acest „transfer” se referă la milioanele de tone de sedimente erodate care au fost măturate în oceane de pe vârfurile munților, de-a lungul a milioane de ani. Fluxul de resturi joacă un rol în reglarea ciclului carbonului Pământului și a fluctuațiilor climatice, așa că este imperativ să facem față variațiilor sale din trecut, dacă dorim să înțelegem mai bine trecutul și să anticipăm schimbările climatice viitoare.