FOTO Imagini din satelit cu dezastrul care a lovit Turcia. Cum arată acum orașele după cutremur, clădirile s-au prăbușit ca piesele de domino

de: Cătălina Burghelea
08 02. 2023

Imaginile din satelit cu orașele turcești arată ravagiile făcute de cutremurele devastatoare. Distrugerile cauzate de cele două seisme puternice au fost dezvăluite de compania Maxar Technologies. Fotografiile de înaltă rezoluție surprind amploarea dezastrului din sud-estul Turciei și nord-vestul Siriei.

Imagini din satelit cu amploarea dezastrului din Turcia

Mai multe imagini din satelit ale Maxar Technologies arată amploarea dezastrului cauzat de cutremurul care a lovit Turcia la primele ore ale zilei de luni. Sunt pagube importante la clădirile din orașele din sudul țării: Islahiye, Nurdagi și Duzici, notează The Guardian.

Chiar dacă norii și vremea nefavorabilă continuă să afecteze o parte din zonă, imaginile publicate de Maxar Technologies cu orașele turcești Islahiye, Nurdagi și Duzici dezvăluie pagube semnificative în rândul multor clădiri și infrastructuri. În plus, operațiunile de salvare și recuperare pot fi zărite în cele mai afectate cartiere. Din cauza scenelor apocaliptice și a pierderilor de vieți umane, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat stare de urgență pentru 10 orașe grav afectate de cutremure. Decretul este valabil trei luni.

Mii de oameni au rămas pe străzi

Locuitorii ale căror case s-au prăbușit au rămas în stradă fără încălțăminte și haine groase, în condițiile în care meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea până la limita înghețului în aceste zile.

Mii de oameni au murit în Turcia și Siria, în urma cutremurului foarte puternic (7,8 pe scara Richter) și a sutelor de replici. Alte zeci de mii de persoane sunt rănite și au rămas fără adăpost în plină iarnă. Capturile din satelit publicate de Maxar Technologies arată în detaliu amploarea distrugerilor din orașe și sate întregi.

Clădiri distruse complet

De pildă, în orașul Nurdagi (aproape de epicentrul cutremurului de 7,8 grade), acoperișurile multor clădiri s-au prăbușit, iar unele imobile nu mai există deloc. Pozele americanilor imortalizează momentul în care corturile și vehiculele albe de urgență au împânzit unele dintre cele mai aglomerate străzi din Nurdagi în orele de după cutremur.

Imaginile din Islahiye, aflat chiar la sud de Nurdagi (așadar aproape de epicentrul cutremurului) arată acoperișuri prăbușite complet și un număr mare de clădiri distruse complet. Alimentarea cu gaz a fost oprită în mare parte din regiune pentru a se evita exploziile, așa că mulți oameni stau în frig.