Fotbalist român care a jucat la Milan și Inter se retrage. Scrisoare fără precedent: ”M-am născut talent, dar am murit speranță”

de: Beatrice Dumitru
11 10. 2023

Singurul fotbalist român care a jucat la două dintre echipele cu nume din Europa, AC Milan și Inter Milano, spune adio fotbalului la 33 de ani. Acesta a făcut anunțul printr-o scrisoare fără precedent publicată pe Facebook.

”N-am fost ușă de biserică, nu am fost limbist”

Mijlocașul a trecut de-a lungul timpului pe la Poli Timișoara, Dinamo și Viitorul, dar și pe la echipele de tineret ale celor de la AC Milan și Inter. Millenium Giarmata, ACS Recaș sau CSO Deta Timiș sunt ultimele echipe din CV-ul lui. El și-a anunțat retragerea din fotbal printr-un mesaj emoționant pe rețelele de socializare.

Cristian Daminuță, cândva o mare speranță a fotbalului românesc, a povestit despre aventura sa în fotbal și prin ce a trecut de-a lungul carierei, amintind de câteva dintre momentele de cotitură din Italia, de la Dinamo sau de la Timișoara.

Cristian Daminuță, fost fotbalist. Sursa foto: Facebook

11.10.2023. Speram să nu ajung niciodată în clipa în care îmi voi anunța retragerea oficială din cariera de fotbalist. M-am născut talent, dar am murit speranță…de ce? Pentru că totul s-a derulat în viața mea pe repede-înainte. (…)

N-am fost ușă de biserică, nu am fost limbist, din contră, am fost topor și m am luptat cu oricine a încercat să-mi fure pâinea de la gură. Unii se încălțau cu fesul și driblau prin cezariană, eu am fost carne de vândut, eram tratat ca un jalon”, a scris Daminuță pe Facebook.

Despre perioada petrecută la Dinamo

Cristian Daminuță a povestit că în 2008 a juns la Inter Milano (la vârsta de 18 ani), liber de contract și cu o înțelegere propusăț pe cinci ani, cu 3.500 euro pe lună, iar după doi ani a fost împrumutat la Dinamo.

Citește și: Două vedete din sportul românesc au mărturisit că s-au luptat cu depresia. Dezvăluiri crunte despre experiențele lor

M-au împrumutat la Dinamo la nici 20 ani, că eu n-aveam chef să joc cu juniori, Davide Santon, Mario Balotelli, Matia Destro, Giulio Donatti, Vid Belec, Rene Khrin, Luca Tremolada, Alberto Gerbo, Ricardo Bocalon, Joel Obi, Luca Tremolada, etc. Eu voiam presiune, c-am plecat de la Timișoara cu 40 de mii care strigau numele meu..”, adaugă fotbalistul.

Cristian Daminuță a bifat doar două meciuri în șase luni la Dinamo și a scris că din această cauză a luat-o și el ”razna”. A început să exploreze viața de noapte din București, cu petreceri și fete frumoase,

Cristian Daminută, î n 2014, la un meci Viitorul – Steaua. Sursa foto: Sport Pictures

Tânăr, cunoscut, cu bani, toate ingredientele să mă pierd in mreaja fetițelor dulci de Bucuresti, după celebra melodie… Dar asta nu e tot: am făcut greșeli, recunosc, dar am plătit pentru ele! Și nu regret, chiar daca aveam 20 ani si eram singur între HIENE”, a mai spus Daminuță.

”N-am mâncat o pizza cu Chivu la Milano”

Cristian Daminuță a mai dezvăluit că la Inter s-a antrenat cu Cristi Chivu, dar acesta nu l-a băgat deloc în seamă: ”N-am mâncat o pizza cu el la Milano, deși eram junior român într-o echipă în care el era în primii cinci în viziunea lui Moratti”. 

Citește și: Presa internațională: unul dintre cele mai ciudate transferuri s-a întâmplat în România. Un jucător a fost achiziționat pentru două containere

După episodul Dinamo, Cristian Daminuță a ajuns la AC Milan, dar nici acolo nu a avut succes. Așa, în 2014, el a ajuns sub comanda lui Gheorghe Hagi, la Viitorul, și a jucat 50 de partide în doi ani și a subliniat că acest lucru l-a făcut să se simtă apreciat ca fotbalist.

În încheierea scrisorii, acesta a recunoscut că a avut un potențial imens, dar nu a realizat nici 30% din ce putea să facă.