Forța de muncă din România, pe cale de dispariție: niciodată nu a fost mai greu să fii patron, dar nici angajaților nu le merge bine

de: Alexandru Puiu
02 02. 2023

Într-o perioadă în care angajatorii români întâmpină dificultăți din ce în ce mai mari pentru a-și găsi muncitori, încep să apară pronosticuri din ce în ce mai pesimiste vizavi de ce urmează să se întâmplă atât cu producția, cât și cu serviciile din România.

În timp ce mulți români au fugit în occident în speranța unei vieți mai bune și a unor salarii mai generoase, problema forței de muncă nu mai este de mult una specifică doar est-europenilor. În schimb, întreaga Europă întâmpină dificultăți în identificarea viitorilor angajați. Încă din 2019, trei din patru companii europene raportau dificultăți în găsirea muncitorilor potriviți pentru posturile de specialitate.

Forța de muncă din România, victima migrației agresive și natalității negative

Nu există niciun motiv de optimism în ceea ce privește viitorul forței de muncă din țara noastră. În acest context, cade în atât în sarcina angajatorilor, cât și a autorităților, să aibă grijă de forța de angajați, să-i țină motivați și, mai ales, plătiți bine. Nu de alta, dar până în 2050, România va pierde aproximativ 2,7 milioane de muncitori, conform Bursa.ro.

La nivel european, în aceeași unitate de timp, estimările sunt de 91 de milioane de muncitori care vor dispărea, conform unui raport UN World Population Prospects. Într-un termen semnificativ mai apropiat, până în 2030, Europa va fi pierdut 13,5 milioane din rândul muncitorilor.

La nivel european, însă, problema nici măcar nu ține de migrație, cât de natalitate. Populația îmbătrânește la nivel european, mulți fac eforturi să se pensioneze mai devreme, în timp ce mai puțini tineri intră în piața muncii. Potrivit unui studiu Eurofund, cele mai mari lipsuri sunt raportate în sectoarele producţiei şi construcţiilor, dar şi în cel al serviciilor, din Europa de Est. În această regiune în care se încadrează și România, 39% dintre companiile din producţie şi 42% dintre companiile din construcţii indică lipsa forţei de muncă ca factor ce contribuie la limitarea activităţii.

Una peste alta, problema demografică ne va costa scump pe termen lung. Școlile profesionale, universitățile și cursurile de formare profesională facilitează intrarea în câmpul muncii pe posturi potrivite și salarii pe măsură, dar atâta timp cât nu se mai fac copii, orice efort la nivelul autorităților și angajatorilor este inutil.