Formula fericirii pe viață: ce să nu faci niciodată și ce te învață cei mai fericiți oameni din lume, finlandezii
Fericirea este un concept destul de ambiguu, mai ales luând în calcul cât de versatilă este această idee. Pentru fiecare dintre noi, a fi fericit înseamnă cu totul altceva, în funcție de aspirațiile noastre, din punct de vedere social, afectiv, dar și, până la urmă, financiar.
Se spune că cei mai fericiți oameni din lume sunt în Finlanda, cu toate că până și unii finlandezi se miră când aud una ca asta.
În plus, locuitorii acestei țări sunt adesea categorisiți ca fiind un pic mai „reci” decât alte popoare, mai ales dacă este să-i comparăm cu cele de origină latină. Firește, aici intervine versatilitatea conceptului de fericire și, mai ales, cum este ea definită de unii sau de alții.
Ce înseamnă, de fapt, fericirea
Carevasăzică, ce înseamnă, de fapt, fericirea?
Cu toții putem fi de acord că fericirea este conceptul suprem la care tânjește absolut orice om de pe planetă. Așa cum spuneam anterior, a fi fericit poate însemna să ai banii care să-ți asigure un trai decent spre extraordinar, iubirea împărtășită, ori chiar acceptarea pe plan social.
Alții ar putea să înțeleagă fericirea prin capacitatea omului de a petrece, de a râde, de a se bucura excesiv. Acest lucru nu reprezintă neaparat un neadevăr, însă fericirea ar trebui să însemne un pic mai mult decât atât.
De vreme ce aceste concepte sunt, prin natura lor, de scurtă durată, fericirea ca trebui să intre pe o linie permanentă, iar singurul mod în care acest lucru poate fi obținut este prin moderație. Cu alte cuvinte, nu trebuie să sari în sus de fericire la orice pas pentru a fi, cu adevărat, fericit.
Sentimentul de mulțumire de sine și de ceea ce te înconjoară ar putea, foarte bine, să reprezinte adevăratul sens al fericirii, iar în felul acesta ar putea fi explicat următorul concept: de ce întocmai „distanții” finlandezi au fost numiți cei mai fericiți oameni din lume.
Finlanda, prin natura sa, este o țară destul de prosperă care a știut, de-a lungul timpului, să aducă nivelul de trai general al populației la un nivel optim.
Finlandezii nu sunt niște oameni bogați, însă au ce le trebuie pentru a duce o viață cumsecuvinte. Ba chiar, ai putea să fii mirat să afli că marea majoritate a finlandezilor nu înțeleg conceptul de „putred de bogat”, considerându-l inutil, atâta vreme cât ai suficiente resurse încât să duci un trai mai mult decât bun.
Ce sfaturi ți-ar da cei mai fericiți oameni de pe planetă
Așadar, dacă i-ai întreba pe finlandezi ce anume fac sau, deopotrivă, nu fac, pentru a atinge acel nivel de fericire pe care îl vrem cu toții, ți-ar spune, într-o primă instanță, că nu te ajută cu absolut nimic să te compari cu vecinii, prietenii, colegii de muncă sau, în general, cu oricare alt om.
„Odată am dat de unul dintre cei mai bogați bărbați din Finlanda. Își împinge copilul cu un cărucior spre stația de tramvai. Ar fi putut să-și cumpere o mașină scumpă sau să angajeze un șofer, dar a optat pentru transportul în comun”, potrivit expertului în psihologie, Frank Martela.
În plus, pentru a fi cu adevărat fericit, nu uita niciodată că natura te poate ajuta să scapi de depresie. Finlandezii sunt mari amatori de plimbări mai lungi sau mai scurte prin parcurile naturale ale țării.
Încrederea în propria țară îi ajută, de asemenea, pe acești oameni să-și poată echilibra cu mai mare ușurință sentimentele. Ei prețuiesc sinceritatea și aleg să aibă încredere unii în alții.
Se spune că furturile, în această țară, atinge cote minime. Cu alte cuvinte, dacă un finlandez își uită portofelul pe o bancă, poate avea încredere că îl va găsi tot acolo. Ba mai mult, tot ei sunt cei care au curajul să-și lase copiii nesupravegheați pe afară.
Așadar, fericirea nu este chiar atât de greu de atins, însă pentru asta ar trebui să lucrăm împreună, nu separat.