Filmul românesc de pe Netflix, premiat cu Palme d’Or: te va impresiona până la lacrimi

de: Ozana Mazilu
08 03. 2023

Pe Netflix poți găsi toate genurile de filme, de la comedii la drame. Filmul românesc 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile este o dramă extrem de premiată național și internațional, care te va impresiona profund.

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile este un film realizat de regizorul român Cristian Mungiu, care a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007 și un premiu FIPRESCI, acordat în cadrul aceleiași ediții a festivalului.

Filmul românesc dezbate un subiect tabu: drama trăită de femeia română în contextul Decretului anti-avort din perioada lui Ceaușescu. Tema a mai fost reflectată și în filmul Ilustrate cu flori de câmp, din 1974.

Filmul românesc de pe Netflix la care îți vor da lacrimile

Așadar, acțiunea filmului este plasată în ultimii ani ai regimului Ceaușescu și urmărește, pe parcursul unei singure zile din anul 1987, povestea a două studente. Găbița, cu ajutorul prietenei sale Otilia, încearcă să facă un avort, ilegal la acea vreme.

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile face parte dintr-un proiect mai mare, intitulat Amintiri din epoca de aur – o istorie subiectivă a comunismului în România spusă prin intermediul legendelor urbane. Țelul proiectului este acela de a vorbi despre această perioadă fără referiri directe la comunism, ci doar prin diferite povești concentrate pe opțiuni personale într-un timp al întâmplărilor nefericite pe care lumea trebuia să le trăiască de parcă ar fi fost firești.