Filmul românesc de pe Netflix la care rămâi mut. Îți arată de ce noi românii nu-i iubim pe ruși

de: Cojocaru Cristian
12 03. 2023

Românii au ocazia să vadă pe Netflix filmul românesc care arată motivul pentru care rușii nu sunt la inimile noastre. „Nuntă mută” este încă o peliculă din seria de filme românești adăugate în ultima perioadă de celebra platformă de streaming.

Filmul „Nuntă mută” a apărut în anul 2008 și a fost regizat de Horațiu Mălăele. Distribuția conține nume precum Meda Victor, Alexandru Potocean, Valentin Teodosiu, Alexandru Bindea, Tudorel Filimon, Nicolae Urs, Luminița Gheorghiu și Dan Condurache.

Povestea filmului este redată de nunta a doi tineri din mediul rural românesc. Ceremonia are loc în anul 1953 însă nuntașii nu se pot bucura de voia bună pentru că nunta este întreruptă de un ofițer sovietic care le comunică faptul că în acea zi a murit fostul lider URSS, Iosif Visarionovici Stalin.

În urma decesului acestuia sunt decretate șapte zile de doliu național, astfel că sunt interzise astfel de ceremonii. Cei care au organizat nunta sunt obligați astfel să „petreacă” în liniște, adică să recurgă la o nuntă mută. Jurnaliștii Paramedia ajung într-o comună izolată pentru a afla mai multe legende locale cu caracter paranormal pentru a face un film.

Filmul „Nuntă Mută” dezvăluie o bucată din istoria țării

Edilul comunei, Valentin Gogonea este cel care devine ghidul jurnaliștilor, povestindu-le că în trecut, exista un sat care a fost ras de către comuniști, iar în loc a fost înființată o fabrică. Printre ruinele fabricii, ziariștii zăresc mai multe femei îmbrăcate în negru, alături de o mireasă care are o coroană de flori pe cap.

Primarul le explică acestora că în anul 1953, Iancu și Mara decid să se căsătorească. Anterior, Iancu a fost împreună cu Smaranda care a fost părăsită de către băiat. Din cauza durerii, aceasta înnebunește și ajunge să se plimbe pe ulițele satului și prin pădure purtând rochia de mireasă și cununa de flori pe cap.

Tatăl celor doi stabilesc nunta înainte de începerea Postului Mare. În apropierea satului se afla o unitate sovietică de tancuri, însă satul cu pricina nu beneficia de curent electric. Totuși, inventatorul Coriolan reușește să le proiecteze sătenilor un film propagandistic.

A doua zi, Smaranda este găsită violată și ucisă în pădure, având în mână o decorație sovietică. Nunta lui Iancu și a Marei are loc într-o zi de joi, iar în ziua nunții Gogonea vine alături de comandantul Diviziei a IV-a Sovietice, anunțându-i pe nuntași că în noaptea respectivă a murit Stalin, astfel că șapte zile de doliu internațional vor fi ținute.

Filmul românesc de pe Netflix promite să te țină lipit de televizor, iar acolo vei descoperi cum s-a petrecut nunta mută și cum au reușit nuntașii să se „bucure” de ceremonie.