Filmul românesc de pe Netflix în care joacă Maia Morgenstern și Victor Rebengiuc: prima producție românească restaurată în format digital 4K

de: Ozana Mazilu
27 06. 2023

„Balanța” este prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD – Groupe Société Générale. Filmul românesc în care joacă marii actori Maia Morgenstern și Victor Rebengiuc se găsește pe Netflix.

Acțiunea filmului românesc se petrece în București, în anul 1988. Nela (Maia Morgenstern), o tânără profesoară, are grijă de tatăl ei, fost colonel în Securitate, acum pe moarte. El vrea ca trupul său să fie folosit pentru cercetări medicale, dar Universitatea refuză, din moment ce frigiderele sale sunt stricate.

Filmul românesc de pe Netflix care este prima producție românească restaurată în format digital 4K

Astfel, Nela pleacă în provincie, unde a fost repartizată la o școală. Îl întâlnește pe Mitică, un doctor la spitalul local care, ca și ea, nu acceptă compromisurile și e plin de visuri și optimism. Cei doi îi deranjează pe toți cei din jur cu atitudinea lor dar vor reuși să facă față provocărilor vieții, de parcă ar fi fost atinși de grația divină.

Distribuția filmului este una plină de nume celebre din lumea actorilor români. Cuprinde nume precum Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu, Marcel Iureș, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Mihai Constantin, Emil Hossu sau Magda Catone.

Filmul Balanța este o co-producție România-Franța, în reigia lui Lucian Pintilie. A devenit primul film românesc restaurat în format digital 4K. Acesta a fost disponibil în cinematografe în 2020. Premiera mondială a avut loc la Lumière 2019 Grand Lyon Film Festival, un festival fondat în memoria fraților Lumière, inventatorii cinematografului.

Procesul de restaurare a filmului a durat șase luni, iar la acesta au lucrat nouă oameni. Digitalizarea în 4K a negativului original al filmului a fost realizată în Franța, iar procesul de restaurare a fost realizat ulterior în România.

Ca referință, filmul românesc cu Maia Morgenstern a fost selecționat la a 45-a ediție a festivalului Cannes 1992.

Poți urmări trailerul mai jos și îl poți viziona pe Netflix.