Filmul românesc de pe Netflix care-ți arată ce înseamnă o întâlnire aparent întâmplătoare: „Când întâlnim o altă persoană, ne întâlnim pe noi înșine”

de: Ozana Mazilu
12 05. 2023

„Întâlniri încrucișate” este un film românesc, regizat de Anca Damian, a cărui temă sunt aparent întâlnirile întâmplătoare dintre oameni. Narațiunea episodică este conformă cu ideea că orice întâlnire – interacțiune umană de orice fel – este, în mod inevitabil, o experiență a sinelui, dar îi afectează în aceeași măsură pe cei care se întâmplă să fie implicați.

Când întâlnim o altă persoană, ne întâlnim pe noi înșine. În fața noastră este un “eu”, mai degrabă decât un “el” sau o “ea”.

În filmul românesc Întâlniri încrucişate realizat în 2009 sunt descrise destinele a trei personaje – Gabi, Mirela și Andrei, la prima vedere fără nicio legătură între ele, făcând parte din lumi foarte diferite – ajung să se întâlnească și să se influențeze reciproc.

Filmul „Întâlniri încrucişate” de pe Netflix care-ți arată ce înseamnă destinul

Gabi Bogdanovici este DJ, vedetă la un post de radio. Este destabilizat de o vizită la penitenciarul în care este în detenție un condamnat pe viață care se spune că-i seamănă, și-i poartă și numele – pentru că-l admiră. La ieșire, în parcarea penitenciarului, își pierde cumpătul și urmările îi încarcă conștiința pe tot restul vieții.

Mirela, directoarea penitenciarului, a avut o legătură amoroasă cu colegul ei de breaslă de origine finlandeză Torbjorn, cu care se reîntâlnește la o conferință și de care se teme să nu se îndrăgostească din nou. Legătura este lăsată nerezolvată, Mirela pleacă la București, unde un deținut este între viață și moarte. Iar Andrei, după ce a ispășit o pedeapsa de doi ani pentru o infracțiune săvârșită în tandem cu un prieten în grija căruia a încredințat-o pe iubita sa sora mai mică, este pus în libertate. O găsește pe sora sa într-o relație compromițătoare tocmai cu prietenul pentru a cărui libertate și-a sacrificat propria independență.

În acest amalgam de lumi pe care îl prezintă pelicula românească, firele vieții sunt țesute aparent haotic, leagă personajele și percutează ca o aducere aminte că oamenii sunt mai legați între ei decât vor să admită. Pe măsură ce poveștile se încrucișează, acțiunile fiecăruia dintre personaje afectează viață celorlalți. Înaintarea pe un coridor al închisorii, călătoria incomodă cu mașină de la aeroport… acțiunea se desfășoară cu o viteză intenționată pentru a arăta absurditatea planificării propriului destin.