Fenomenul ciudat care se întâmplă cu axa Pământului: Concluzia oamenilor de știință

de: Iulia Kelt
22 11. 2023

Axa Pământului se află în continuă mișcare, iar conform unui studiu recent, polii Nord și Sud s-au deplasat cu aproape 80 de centimetri în decursul a 17 ani, în perioada 1993 și 2010.

Unul dintre motivele acestui fenomen, sugerează cercetătorii, ar putea fi irigarea.

Vezi și: Ziua nu a avut mereu 24 de ore: fenomenul care influențează rotirea Pământului în jurul propriei axe

Polii se mișcă și își schimbă poziția

Deriva polară ciclică este un fenomen bine cunoscut, însă polii pot suferi modificări și din cauza topirii ghețarilor și a calotelor glaciare, care mută apa de pe uscat către mare, iar epuizarea apelor subterane rezultată din irigații ar putea avea același efect.

Suprautilizarea apei subterane de către oameni nu este doar o preocupare pentru zonele care s-ar putea să rămână fără substanța de care depind cel mai mult, ci afectează literalmente întreaga planetă, conform autorilor studiului.

La fel ca orice lucru care se învârte, rotația Pământului depinde de distribuția de masă.

De fiecare dată când pleci într-o vacanță tropicală, schimbi ușor înclinarea Pământului, restabilind-o când te întorci.

Cu toate acestea, asemenea schimbări sunt imperceptibile. Nu la fel de imperceptibilă este mișcarea trilioanelor de tone de apă.

Vezi și: De ce sunt zilele mai scurte pe Pământ și de ce rotirea acestuia este mai rapidă. Ce spun oamenii de stiință

Axa Pământului, influențată de topirea ghețarilor și a irigațiilor

De-a lungul perioadei de monitorizare, polii Pământului s-au mișcat în raport cu continentele de deasupra lor, dar rata a schimbat direcția și s-a accelerat dramatic la mijlocul anilor ’90.

Acest lucru a fost atribuit cantităților vaste de gheață polară care s-au topit și au ridicat nivelurile mării, determinând o redistribuție către ecuator.

Deși, inițial, apa este folosită în cea mai mare parte pentru agricultură sau industrie locală, odată adusă la suprafață, o mare parte din ea se evaporă sau ajunge în râuri si apoi în oceane.

Calculele anterioare sugerează că această extracție de apă subterană ar fi putut adăuga 6 milimetri la nivelul mărilor între anii 1993 și 2010.

Cu toate acestea, acest lucru reprezintă doar aproximativ 10% din creșterea observată în acea perioadă. Topirea gheții și expansiunea termică sunt factori mai importanți, ceea ce face dificilă determinarea precisă a contribuției fiecărui factor.

Aici intervine utilitatea GRACE. Apa suplimentară de mare schimbă polii, dar schimbarea este diferită în funcție de originea sa.

„Axa de rotație a Pământului se schimbă, în realitate, foarte mult”, a declarat Ki-Weon Seo, de la Universitatea Națională într-un comunicat.

„Studiul nostru arată că printre cauzele legate de climă, redistribuirea apelor subterane are, de fapt, cel mai mare impact asupra derivei axei Pământului”, a mai spus, de asemenea, omul de știință.

Vezi și: Singurul loc din lume unde noaptea ține doar 40 de minute. Cum se explică acest fenomen ciudat