Femeile, îndemnate să muncească mai mult la locul de muncă: „Ce înseamnă asta pentru pensie și poziția financiară”

de: Ana Anițoiu
07 09. 2023

Guvernul olandez a lansat o nouă campanie pentru a încuraja femeile cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani să lucreze mai multe ore pe săptămână.

Țările de Jos au cel mai mare procent de lucrători cu fracțiune de normă din Europa, femeile lucrând în medie 26 de ore pe săptămână. În același timp, sectoare precum cel al sănătății, au un deficit uriaș de personal. Campania include sfaturi pentru femei cu privire la modul în care să abordeze subiectul lucrului mai multe ore atât acasă, cât și la locul de muncă.

De ce lucrează femeile mai puțin

De asemenea, campania include clipuri video cu femei care vorbesc despre cât de mult le place munca lor. Campania a fost parțial inspirată de Judith Tielen, parlamentar VVD, care spune că obiectivul este mult mai mult decât împărțirea sarcinilor casnice. „Suntem extrem de tradiționali aici”, a declarat Tielen pentru postul de radio BNR.

„Poți fi liber dacă muncești mai mult, dacă ai o carieră și dacă ești mai independent din punct de vedere financiar, iar femeile de multe ori nu sunt conștiente de acest lucru”. Decalajul salarial dintre bărbați și femei s-a redus ușor în ultimii ani, dar femeile câștigă în continuare în medie cu 36% mai puțin decât bărbații, în mare parte din cauza popularității muncii cu fracțiune de normă.

Multe femei tinere încep să lucreze cu fracțiune de normă imediat ce și-au terminat studiile, a spus Tielen. „În multe sectoare, cum ar fi sănătatea și îngrijirea copiilor, există foarte puține locuri de muncă cu normă întreagă. Angajatorii par să se gândească „oh, este o femeie tânără, va dori să lucreze doar cu jumătate de normă”.

Apel ca femeile să muncească mai mult

Campania este, de asemenea, un apel către angajatori să discute cu personalul feminin și să le ofere locuri de muncă cu normă întreagă, a mai spus ea. La începutul acestei luni, ministrul afacerilor sociale, Karien van Gennip, a făcut și el apel la femei să lucreze mai multe ore.

„Cred că este important ca fiecare să poată face o alegere personală”, a declarat ministrul. „Dacă o mamă vrea să lucreze șapte zile pe săptămână, pentru mine este în regulă. Iar dacă mamele vor să fie mame cu normă întreagă, este de asemenea în regulă. Atâta timp cât ne dăm seama ce înseamnă asta pentru pensie și poziția financiară”.

Cu toate acestea, Aar Maaike, de la federația sindicală FNV, a declarat pentru radio NPO că societatea ar pierde enorm dacă femeile nu s-ar ocupa de sarcinile casnice neplătite. Munca pe care o fac femeile – voluntariat, îngrijirea copiilor și a rudelor în vârstă – este adesea nevăzută, a spus ea.

Cu toate acestea, ideea că femeile ar trebui să petreacă cel mai mult timp cu copiii este înrădăcinată în societatea olandeză. Potrivit cifrelor furnizate de agenția națională de statistică CBS, în timp ce patru din zece cupluri cu copii mici declară că doresc să împartă sarcinile parentale, doar unul din zece cupluri reușește să facă acest lucru.

În același timp, 35% dintre bărbați consideră că femeile sunt mai potrivite decât bărbații pentru a crește copii mici, o convingere împărtășită de doar 16% dintre tinerele mame. Iar aproximativ 80% din populația în general consideră că mamele cu copii sub patru ani ar trebui să lucreze cel mult 28 de ore pe săptămână