Falimentul Silicon Valley Bank produce efecte în lanț. Ce se întâmplă la nivel global, sunt scăderi puternice

de: Cătălina Burghelea
14 03. 2023

Falimentul băncii americane Silicon Valley (California) începe să producă efecte în lanț, afectând sute, poate chiar mii, de companii de pe trei continente. SVB avea filiale în Canada, Marea Britanie, China, Danemarca, Germania, India, Israel și Suedia, iar ecourile prăbușirii sale sunt abia la început, scrie Jerusalem Post.

Eșecul SVB are impact major

Update 14 martie, ora 07.40. Acţiunile băncilor din întreaga lume au scăzut, luni, în pofida faptului că preşedintele SUA, Joe Biden, a spus că sistemul financiar american este sigur. S-a întâmplat așa după ce autorităţile au fost nevoite să intervină pentru a proteja depozitele clienţilor atunci când creditorii americani SVB şi Signature Bank s-au prăbuşit.

Deși Biden a promis că va face tot ce este necesar pentru a proteja sistemul bancar, investitorii se tem că şi alţi creditori ar putea fi afectaţi de consecinţele acestei situaţii, ceea ce a provocat scăderi puternice ale preţurilor acţiunilor la nivel mondial. Ieri, acţiunile Santander din Spania şi Commerzbank din Germania au scăzut cu peste 10%.

Știrea inițială: Fondatorii de start-up-uri din zona californiană Bay sunt panicați cu privire la accesul banilor și la plata angajaților. Temerile de contagiune au ajuns și în Canada, unde cartea de credit a băncii s-a dublat în ultimul an, iar unitatea SVB din Marea Britanie urmează să fie declarată insolvabilă, după ce a încetat deja tranzacționarea și nu mai primește noi clienți.

În weekend, liderii a aproximativ 180 de companii tehnologice au trimis o scrisoare ministrului britanic de Finanțe, Jeremy Hunt, cerându-i să intervină. „Pierderea depozitelor are potențialul de a paraliza sectorul și de a da ecosistemul înapoi cu 20 de ani. Multe companii vor fi trimise în lichidare involuntară peste noapte”, au avertizat ei.

Criză în toată lumea

Din păcate, acesta este doar începutul. Silicon Valley Bank avea filiale în China, Danemarca, Germania, India, Israel și Suedia. Fondatorii avertizează că eșecul SVB ar putea distruge companiile start-up din întreaga lume fără intervenția guvernului. Între timp, asociația comună a SVB din China, SPD Silicon Valley Bank Co., căuta să calmeze clienții locali, amintindu-le că operațiunile au fost independente și stabile.

„Această criză va începe luni și, prin urmare, vă solicităm să o preveniți acum”, au solicitat fondatorii și directorii executivi din Marea Britanie în scrisoarea către Hunt.

Sâmbătă, ministrul britanic de Finanțe a vorbit cu guvernatorul Băncii Angliei despre situație, iar secretarul economic al Trezoreriei a organizat o masă rotundă cu firmele afectate.

Avertisment după falimentul băncii americane

Subliniind provocarea cu care se confruntă guvernele pentru a gestiona amploarea consecințelor, Trezoreria Marii Britanii a început să cerceteze start-up-urile, întrebându-le cât de mult au în depozit, consumul aproximativ de numerar și accesul la facilitățile bancare SVB și nu numai. „Dacă nu există nicio intervenție, s-ar putea cu adevărat să distrugă o generație de companii antreprenoriale”, sunt de părere experții.

Clienții băncii Silicon Valley din California, mulți dintre ei fondatori de start-up-uri, au stat, vineri, în fața sucursalei de pe faimosul Sand Hill Road, în frig și ploaie, bătând la ușile de sticlă încuiate și încercând să-i convingă pe reprezentanții federali să răspundă la întrebările lor.