Falii uriașe au apărut în pământul din SUA, care este cauza. Ce pericol există, opinia oamenilor de știință

de: Gabriel Peneș
13 09. 2023

Falii uriașe au apărut în pământ, de-a lungul sud-vestului SUA. Doar în zona central-sudică a Arizonei, au fost cartografiați 272 de kilometri de asemenea crăpături gigantice, în timp ce altele sunt prezente în statele Utah, California și Utah. Oamenii de știință au găsit explicația apariției acestora și au tras un semnal de alarmă în privința aceasta.

Falii uriașe au apărut în pământul din SUA, care este cauza

Aceste falii nu sunt formate în mod natural. Aceasta este opinia lui Joseph Cook, de la Arizona Geological Survey. Acesta a declarat pentru Insider că „este ceva ce noi, oamenii, am cauzat”.

Scufundarea solului, acolo unde pământul este strămutat, este, în general, rezultatul încercării umane de exploatare a apelor subterane, ceea ce determină comprimarea și instabilitatea acestuia.

„Mai mult de 80% dintre suprafețele scufundate din SUA sunt consecința folosirii apelor subterane, iar acest lucru este o consecință adesea trecută cu vederea de cei care exploatează această resursă”, a explicat US Geological Survey, pe site-ul oficial.

Fisurile apar acolo unde pământul mai moale se prăbușește, dar nu și cel din vecinătate. Ca și „verișoarele” lor mult mai rele, dolinele, aceste crăpături pot crește în dimensiuni destul de rapid.

Apa subterană reprezintă cea mai importantă sursă de apă potabilă din lume, furnizând aproape jumătate din apa potabilă și 40% din necesarul pentru irigații la nivel global.

Ce pericol există, opinia oamenilor de știință

Oamenii pompează apă din subteran mai rapid decât Terra poate reface rezervele în mod natural. Atunci când prea multă apă din subteran este pompată din acviferele naturale de sub suprafață, solul începe să se deformeze și încep să apară aceste crăpături.

De asemenea, aceste falii sunt un semn că există tensiune în Pământ și apar atunci când solul din zonele plate și-a pierdut din susținere. Fisurile apar de obicei în bazinele dintre munți și pot cauza pagube pentru locuințe, canale și drumuri, dar și baraje.

O investigație recentă a jurnaliștilor de la New York Times a arătat că fisurile sunt o dovadă a unei crize naționale. Jurnaliștii au investigat nivelurile apei din zeci de mii de zone din Statele Unite și au descoperit că apele subterane ce alimentează 90% dintre sistemele de apă din SUA sunt atât de epuizate încât s-ar putea să nu se mai refacă niciodată.

Aproape jumătate dintre zonele monitorizate au înregistrat „un declin semnificativ” în ultimii 40 de ani. De asemenea, 40% dintre acestea au atins „recorduri negative” în ultimul deceniu.

„Mai toată apa pe care o scoatem din sol are mii de ani vechime. Nu e ca și cum dacă plouă luni, până sâmbătă avem, din nou, o sursă subterană de apă”, a spus Jason Groth, director adjunct de planificare și dezvoltare al Charles County Maryland, pentru New York Times.

Groth crede, în plus, că ținutul ar putea rămâne fără apă într-un deceniu. Cu temperaturile tot mai ridicate și perioadele mari de secetă, cantitatea de apă subterană ce se extrage poate compensa pierderea apei de ploaie, dar aceasta va fi doar o soluție temporară.

„Dintr-un punct de vedere obictiv, aceasta e o criză. Vor fi părți ale Statelor Unite ce vor rămâne fără apă de băut”, a mai spus și Warigia Bowman, profesor de drept și expert în apă de la Universitatea din Tulsa, pentru Ney York Times.