Fabrica BMW care ar fi trebuit să vină în România cu angajări masive și salarii generoase, subiect de dezbateri aprinse

de: Alexandru Puiu
20 07. 2023

În ultima săptămână, au ajuns în spațiul public mai multe declarații legate de mutarea fabricii BMW de la Debrecen (Ungaria) în România, cele mai multe dintre venind de la Bruxelles. În mod previzibil, maghiarii nu sunt încântați de acest scenariu, nici măcar în teorie.

Social-democrata germană Katarina Barley, din poziția de vicepreședinte a Parlamentului European a sugerat în această săptămână că fabrica producătorului german BMW din estul Ungariei ar trebui mutată în România. Nu a durat mult până când mai mulți oficiali maghiari au devenit foarte vocali pe marginea subiectului, cel mai recent dintre ei fiind ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, care a calificat declarația ca fiind ”ridicolă”, ”ungarofobă” și o dovadă de ”șantaj politic”.

Ce se întâmplă cu fabrica BMW

Ministrul Peter Szijjarto a insistat pe faptul că, în opinia sa, declarația venită de la Bruxelles este un șantaj politic la care sunt supuse companiile germane care investesc în Ungaria și, mai ales, denotă o atitudine ungarofobă. Afirmațiile au fost făcute într-o conferință de presă comună cu omologul său yemenit unde mai mulți jurnaliști au insistat pe obținerea unei opinii pe acest subiect.

Potrivit ministrului Szijjarto, încercările „anumitor forţe politice” de a şantaja companiile germane care investesc în Ungaria au eşuat, el adăugând că tot mai multe companii germane vin în această ţară şi cele mai multe dintre ele au o relaţie de lucru bună cu guvernul condus de Viktor Orban.

Este important de reținut că fabrica de la BMW nu este sub nicio formă încheiată, dar se desfășoară conform calendarului și va reprezenta un element cheie al strategiei Ungariei de mobilitate cu vehicule electrice, după a explicat ministrul maghiar, conform Economedia.ro.

„Socialiştii germani – şi am impresia că uneori şi stânga ungară – sunt cei care doresc ca aceste investiţii high-tech creatoare de locuri de muncă să fie realizate mai degrabă în România decât în Ungaria. Din fericire, nu ei hotărăsc, ci depinde de deciziile investitorilor şi de cooperarea lor cu guvernul”, a explicat Szijjarto.

Declarațiile lui Peter Szijjarto vin în completarea celor de la secretarul de stat din MAE ungar, Tamas Menczer de la începutul săptămânii. Atunci, el a mers și mai departe, calificând declarațiile făcute de Katarina Barley ca fiind ”un atac împotriva Ungariei” venit de la Bruxelles, pentru că țara lui respinge ”migraţia, războiul şi sancţiunile”.