Explicația fascinantă pentru oamenii care ajung la 100 de ani. De ce nu o facem cu toții, ce “spune” sângele

de: Andrei Tilimpea
16 10. 2023

Căutarea de a înțelege secretele din spatele longevității excepționale nu este ușoară.

Un studiu fabulos

Centenarii, cândva considerați rari, au devenit obișnuiți. Într-adevăr, ei reprezintă grupul demografic cu cea mai rapidă creștere a populației lumii, cu cifre dublându-se aproximativ la fiecare zece ani începând cu anii 1970.

Cât timp pot trăi oamenii și ceea ce determină o viață lungă și sănătoasă, au fost de interes de când știm. Platon și Aristotel au discutat și au scris despre procesul de îmbătrânire acum peste 2.300 de ani.

Citește și Inteligența artificială provoacă temere: Studiul care arată care sunt problemele

Totuși, căutarea de a înțelege secretele din spatele longevității excepționale nu este ușoară. Implica dezvăluirea interacțiunii complexe a predispoziției genetice și a factorilor stilului de viață și a modului în care aceștia interacționează de-a lungul vieții unei persoane. Acum, studiul recent, publicat în GeroScience, a dezvăluit câțiva biomarkeri comuni, inclusiv nivelurile de colesterol și glucoză, la persoanele care trăiesc peste 90 de ani.

Nonagenarii și centenarii au fost de multă vreme de interes pentru oamenii de știință, deoarece ajută să înțelegem cum să trăim mai mult și, poate, de asemenea, cum să îmbătrânim cu o sănătate mai bună. Până acum, studiile asupra centenarilor au fost adesea la scară mică și s-au concentrat pe un grup selectat, de exemplu, excluzând centenarii care locuiesc în case de îngrijire.

Set de date uriaș

Oamenii de știință au publicat un studiu care compară profilurile biomarkerilor măsurate de-a lungul vieții în rândul oamenilor cu viață excepțional de lungă și al colegilor lor cu viață mai scurtă până în prezent.

Au fost comparate profilurile biomarkerilor persoanelor care au continuat să trăiască după vârsta de 100 de ani și ale celor cu viață mai scurtă și au investigat legătura dintre profiluri și șansa de a deveni centenar.

Cercetarea a inclus date de la 44.000 de suedezi care au fost supuși evaluărilor de sănătate la vârsta de 64-99 de ani – aceștia erau un eșantion din așa-numita cohortă Amoris. Acești participanți au fost apoi urmăriți prin datele din registrul suedez timp de 35 de ani. Dintre acești oameni, 1.224, sau 2,7%, au trăit până la 100 de ani. Marea majoritate (85%) a centenarilor erau femei.

Au fost incluși 12 biomarkeri pe bază de sânge, legați de inflamație, metabolism, funcție hepatică și renală, precum și potențiala malnutriție și anemie. Toate acestea au fost asociate cu îmbătrânirea sau mortalitatea în studiile anterioare.

Citește și Ce arată cel mai recent studiu despre ambalajele de unică folosință: Cât sunt de nocive pentru planetă

Biomarkerul legat de inflamație a fost acidul uric – un produs rezidual din organism cauzat de digestia anumitor alimente. De asemenea, au analizat markerii legați de starea și funcția metabolică, inclusiv colesterolul total și glucoza, și cei legați de funcția hepatică, cum ar fi alanina aminotransferaza (Alat), aspartat aminotransferaza (Asat), albumina, gama-glutamil transferaza (GGT), fosfataza alcalină (Alp) și lactat dehidrogenază (LD).

Au analizat, de asemenea, creatinina, care este legată de funcția rinichilor, și fierul și capacitatea totală de legare a fierului (TIBC), care este legată de anemie. În cele din urmă, au investigat și albumina, un biomarker asociat cu nutriția.

Constatări

A fost descoperit că, în general, cei care au ajuns la a suta de ani de naștere au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de glucoză, creatinine și acid uric începând cu 60 de ani. Deși valorile mediane nu au diferit semnificativ între centenari și non-centenari pentru majoritatea biomarkerilor, centenarii au afișat rareori valori extrem de mari sau scăzute.

De exemplu, foarte puțini dintre centenarii aveau un nivel de glucoză peste 6,5 mai devreme în viață sau un nivel al creatininei peste 125.

Citește și Studiul care arată de ce dieta este importantă: cum îți ajută creierul să rămână tânăr

Pentru mulți dintre biomarkeri, atât centenarii, cât și non-centenarii au avut valori în afara intervalului considerat normal în ghidurile clinice. Acest lucru se datorează probabil că aceste linii directoare sunt stabilite pe baza unei populații mai sănătoase.

Când au explorat care biomarkeri au fost legați de probabilitatea de a ajunge la 100, au constatat că toți, cu excepția a doi (alat și albumină), dintre cei 12 biomarkeri au arătat o legătură cu probabilitatea de a împlini 100 de ani. Aceasta a fost chiar și după ce au luat în considerare vârsta, sexul și povara bolii.

Cel mai scăzut grup

Persoanele din cele mai scăzute din cinci grupuri pentru niveluri de colesterol total și fier au avut o șansă mai mică de a ajunge la 100 de ani în comparație cu cei cu niveluri mai ridicate. Între timp, persoanele cu niveluri mai mari de glucoză, creatinină, acid uric și markeri ai funcției hepatice au scăzut, de asemenea, șansele de a deveni centenar.

În termeni absoluti, diferențele au fost destul de mici pentru unii dintre biomarkeri, în timp ce pentru alții diferențele au fost ceva mai substanțiale.

Citește și Cercetătorii au descoperit un nou sindrom: studiul de caz, o întreagă familie “în patru labe”

Pentru acidul uric, de exemplu, diferența absolută a fost de 2,5 puncte procentuale. Aceasta înseamnă că persoanele din grupul cu cel mai scăzut acid uric au avut șanse de 4% să împlinească 100 de ani, în timp ce în grupul cu cel mai mare nivel de acid uric doar 1,5% au ajuns la 100 de ani.

Chiar dacă diferențele pe care le-au descoperit au fost în general destul de mici, ele sugerează o potențială legătură între sănătatea metabolică, nutriție și longevitate excepțională.

Studiul, cu toate acestea, nu permite nicio concluzie despre care factori de stil de viață sau gene sunt responsabile pentru valorile biomarkerilor.