Euro va depăși 5 lei. Cât timp mai au românii până la creșterea monedei europene

de: Ana Anițoiu
27 08. 2023

Euro va depăși pragul de cinci lei, după ce indicatorul de încredere macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, a crescut cu 1,3 puncte, în luna iulie a acestui an.

Cât va mai dura până când euro va depăși pragul de 5 lei

Indicatorul de încredere macroeconomică, realizat de Asociaţia CFA România, a ajuns în luna iulie la valoarea de 55,5 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de condiţii curente, ce a înregistrat o creştere de 5 puncte, până la valoarea de 72,1 puncte. Însă, componenta de condiţii curente a indicatorului a continuat să scadă, atingând valoarea de 47,1.

Anticipaţiile pentru cursul de schimb relevă o apreciere a monedei euro în raport cu leul, cu o valoare de 5,0798 lei pentru un euro, respectiv o rată a inflaţiei de 7,5%, în următoarele 12 luni.

”Componenta de anticipaţii a indicatorului de încredere macroeconomică a continuat să scadă. Astfel, în contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipaţiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continuă să se reducă.

Consistentă cu această evoluţie, s-au majorat şi anticipaţiile de creştere a deficitului bugetar pentru acest an”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, Adrian Codirlaşu, potrivit Agerpres.

Evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe

În ceea ce privește raportul de schimb dintre euro și leu, estimările pentru stabilitatea cursului s-au îmbunătățit ușor față de exercițiul precedent. În total, 73% dintre respondenți prevăd că leul se va deprecia în următoarele 12 luni în comparație cu valoarea actuală a euro, în contrast cu un procent de 94% înregistrat luna anterioară.

Conform acestor date, valoarea medie a previziunilor pentru o perioadă de șase luni este de 4,9964 lei pentru un euro, iar pentru 12 luni, valoarea medie anticipată a cursului este de 5,0798 lei pentru un euro. Aceste valori indică o descreștere comparativ cu cele înregistrate în perioada anterioară.

În ceea ce privește piața proprietăților rezidențiale din orașe, 39% dintre participanți se așteaptă la o scădere a prețurilor în următoarele 12 luni, în timp ce 58% prevăd că acestea vor rămâne stabile.

De asemenea, 62% dintre respondenți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 27% le consideră corect evaluate.

În sfera finanțelor publice, deficitul bugetului de stat pentru acest an ar urma să ajungă la 5,7%. În privința anului 2023, se estimează o creștere a PIB real cu o valoare de 2,8%. În ceea ce privește datoria publică exprimată ca procent din PIB, se anticipează o creștere la 54% în următoarele 12 luni.