Erdogan spulberă orice șansă de aderare a Suediei la NATO. Dar Stockholm se ține tare în fața amenințărilor

de: Cătălina Burghelea
01 02. 2023

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, miercuri, că țara sa este de acord cu cererea Finlandei de aderare la NATO, dar nu și cu cea a Suediei, după ce un extremist suedezo-danez a ars Coranul la un protest în capitala Stockholm.

Turcia blochează aderarea Suediei la NATO

„Suedia să nu se deranjeze să încerce în acest moment. Nu vom spune Da candidaturii lor la NATO cât timp ei permit arderea Coranului”, a spus Erdogan într-un discurs în faţa deputaţilor din partidul său, Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

Duminică, preşedintele Turciei a semnalat că Ankara ar putea accepta extinderea NATO doar cu Finlanda. Luni, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a făcut afirmaţii asemănătoare.

Marţi, oficialii turci au blocat aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, amânând pe termen nedefinit o întâlnire tripartită prevăzută la începutul lunii februarie şi destinată să înlăture obiecţiile Ankarei.

Arderea Coranului l-a înfuriat pe Erdogan

Recent, politicianul de extremă-dreapta Rasmus Paludan a incendiat Coranul în faţa unei moschei din Stockholm şi a ameninţat că va face acest lucru în fiecare săptămână, până când Turcia va primi Suedia în NATO.

Din cauza războiului din Ucraina, Suedia și Finlanda vor să se alăture alianței occidentale și să renunțe la decenii de neutralitate. Toate cele 30 de state membre NATO trebuie să fie de acord cu acest lucru, însă Turcia şi Ungaria nu au dat încă undă verde.

Reacția suedezilor la anunțul președintelui turc

Miercuri seara, Suedia a reacționat la anunțul lui Erdogan, ministrul de Externe, Tobias Billstrom, afirmând că ţara sa implementează un acord iniţial cu Turcia asupra aderării la NATO, dar că din acest pact nu fac parte compromisuri privind libertatea de exprimare. Potrivit șefului diplomației suedeze, „religia nu face parte din acordul” care a fost semnat cu Ankara.

Oficialul suedez susține că înţelege furia Turciei asupra incidentelor, care, deşi legale, nu sunt respectuoase. Totuși, Tobias Billstrom este de părere că acum este necesar ca toate părţile să se calmeze şi discuţiile cu Ankara să continue.