Energia electrică se poate scumpi, din nou: ce se întâmplă pe piața europeană, dar în România
Prețurile la energia electrică au crescut într-un ritm galopant, în ultimul an, iar asta am simțit-o cu toții la facturi, ca mai apoi la buzunare. Se pare că situația are șanse reale de a se înrăutăți, în viitorul apropiat.
Europa este vulnerabilă în fața creșterilor de prețuri, comparativ, spre exemplu, cu SUA. În cazul unei noi creșteri bruște, Ungaria, România și Cehia ar fi țările cele mai afectate.
Creșterea prețurilor la energie, o posibilitate
„Turbulenţele recente din sistemul bancar, începând cu falimentele unor bănci americane, reprezintă un nou motiv de îngrijorare. Tensiunile financiare ar putea face ca băncile să fie şi mai reticente în acordarea de împrumuturi”, se arată în analiza EY European Economic Outlook, citată de Agerpres.
„Creşterea economică a zonei euro a surprins pe plus, pe fondul unei stagnări a PIB-ului în T4 2022 şi a unei creşteri modeste în T1 2023, infirmând aşteptările pentru o recesiune iminentă.
Inflaţia şi-a depăşit punctul de vârf (10,6% în octombrie 2022) şi a început să încetinească, determinată de scăderea preţurilor la energie şi de efectele acesteia. În trimestrele următoare, scăderea inflaţiei va reduce presiunea asupra consumatorilor.
Creşterea salariilor reale, după ce a atins un minim de -4,9% în T3 2022, se accelerează şi se aşteaptă să devină pozitivă în T4 2023.
În pofida tensiunilor bancare care au afectat pieţele financiare în luna martie 2023, datele recente sugerează că tensiunile financiare au avut până acum o influenţă redusă asupra consumatorilor şi companiilor”, mai arată analiza, de asemenea.
„Riscul unei inflaţii persistente pare să fie confirmat de datele recente care indică o inflaţie de bază mai mare decât se aştepta, care nu a atins încă punctul de vârf în multe din ţările europene.
Prin urmare, presiunile asociate asupra preţurilor se dovedesc a fi mai persistente, în special în condiţiile în care pieţele forţei de muncă sunt contractate în multe economii.”, notează, în egală măsură, autorii studiului.
În ciuda faptului că inflaţia în Europa ar trebui să scadă relativ repede în 2023, în prezent aceasta rămâne ridicată.