VIDEO Franța este din nou în flăcări, după eșecul moțiunilor de cenzură. Protestele au loc sub sloganul „Acesta e război”
Două voturi de neîncredere împotriva guvernului președintelui francez Emmanuel Macron au eșuat în parlamentul țării, deschizând calea pentru implementarea reformei extrem de nepopulare a pensiilor. Prima moțiune a primit 278 de voturi, cu doar nouă voturi mai puțin decât majoritatea de 287 necesară pentru a trece. Ea a fost înaintată de micul grup parlamentar „LIOT”, care reprezintă diverse partide mici, și a fost considerată ca fiind cea mai probabilă dintre cele două să amenințe guvernul. Cea de-a doua – depusă săptămâna trecută de partidul de extremă dreapta Raliul Național – a atras mai puțin sprijin, doar 94 de parlamentari votând în favoarea ei.
Controversata lege privind pensionarea
Update 21 martie, ora 07.51. Eșecul moțiunii de cenzură și adoptarea definitivă a legii pensiilor au aruncat Franța într-o criză politică și socială fără precedent. Sunt tensiuni și proteste în toată țara, zeci de străzi sunt incendiate, manifestanții furioși distrug bunurile publice, iar tot mai multă lume cere demisia Guvernului. Chiar în centrul Parisului există magazine sparte și bunuri publice distruse.
Știrea inițială: Guvernul a declanșat joia trecută puterile constituționale speciale pentru a promova controversata legislație de creștere a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani pentru majoritatea lucrătorilor, declanșând un val de proteste și greve în întreaga țară.
Și în timp ce guvernul a supraviețuit acum moțiunilor împotriva sa, furia împotriva reformelor nu dă semne de încetare, protestatarii adunându-se în centrul Parisului în urma voturilor.
Cu una dintre cele mai mici vârste de pensionare din lumea industrializată, Franța cheltuiește, de asemenea, mai mult decât majoritatea celorlalte țări pentru pensii, aproape 14% din producția economică, potrivit Organizației pentru Cooperare Economică.
Guvernul susține că actualul sistem – care se bazează pe populația activă pentru a plăti pentru un grup de pensionari de vârstă tot mai mare – nu mai este adecvat scopului.
Protestatarii au criticat nu numai reforma pensiilor, ci și puterea constituțională folosită pentru a o impune.
Incapabil să obțină un sprijin majoritar pentru proiectul de lege în parlament, Macron a recurs la utilizarea articolului 49.3, care a permis guvernului său să treacă proiectul de lege prin Adunarea Națională fără un vot.
Măsura a fost condamnată pe scară largă de către protestatari și legislatori ca fiind nedemocratică.