Elevii și profesorii se întorc la ore în ultima săptămâna de școală. Care este calendarul Examenelor Naționale și când începe vacanța de vară

de: Denisa Dudescu
12 06. 2023

Greva generală din Educație s-a suspendat, iar de, marți, 13 iunie elevii se întorc la școală pentru a participa la ultimele cursuri de anul acesta, excepție fac elevii din anii terminali care au de dat Examene Naționale. Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat azi într-o conferință de presă că vacanța de vară rămâne neschimbată, adică 17 iunie.

Ultima săptămâna de școală și vacanța de vară

Este ultima săptămână de cursuri, iar dascălii trebuie să încheie situația școlară a elevilor. Potrivit calendarului Ministerului Educației vacanța de vară începe, sâmbătă, 17 iunie.

„În ceea ce privește alte chestiuni, trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc.

Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite, da, răcirea temperaturilor în școli.

Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat. Nu mai vorbesc că dacă am avea o situație de prelungire s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, contextul în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci, nu este de dorit pe niciun palier să prelungim calendarul școlar”, a anunțat Ligia Deca, ministrul Educației, luni, într-o conferință de presă la Guvern.

Ce se întâmplă cu Examenele Naționale

Evaluarea de clasa a VI-a a fost anulată, iar competențele la bac au fost echivalate cu notele obținute de elevi în clasele IX-a, X-a și XI-a, după ce greva profesorilor s-a întins și a afectat calendarul anunțat inițial de Ministerul Educației.

„Ministerul Educației a luat toate măsurile pentru a menține o stare de normalitate a calendarului școlar și pentru a nu amâna examenele naționale atât de importante pentru ca elevii să poată să-și urmeze parcursul educațional.

În acest moment, odată cu anunțarea suspendării mișcării de protest, cadrele didactice se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal urmând etapele firești, încheierea situației școlare, Evaluarea Națională și Examen de Bacalaureat cu echivalarea probelor de competențe cu mediile de pe parcursul liceului”, a mai anunțat Ligia Deca, ministrul Educației.

Înscrierile la examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională s-au prelungit cu încă 3 zile, față de data anunțată anterior, de 13 iunie. De asemenea, perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasele a VIII-a, a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă se va prelungi până pe 16 iunie.

Calendar Evaluare Națională 2023. Clasa VIII-a

  • 19 iunie 2023: Limba și literatura română – probă scrisă;
  • 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
  • 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
  • 28 iunie 2023 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor;
  • 28 iunie 2023 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor;
  • 29 iunie 2023 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor;
  • 29 iunie – 4 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor;
  • 4 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor;

Calendar BAC 2023

  • 26 iunie: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
  • 27 iunie: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
  • 28 iunie: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
  • 29 iunie: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
  • 3 iulie: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00;
  • 4-6 iulie: Rezolvarea contestațiilor;
  • 7 iulie: Afișarea rezultatelor finale;

După trei săptămâni de grevă, liderii celor două sindicate din educație au anunțat că s-a suspendat greva generală. Dacă în textul noii legi a salarizării nu se vor aplica principiile cuprinse în ordonanța de urgență, profesorii spun că vor relua greva.