Efectul incredibil pe care-l are alcoolul asupra creierului tău: Ce arată cele mai recente studii e îngrijorător
Cercetătorii au aflat cât de mult îi ia creierului să se recupereze după încetarea tulburării de consum de alcool. Noul studiu arată, de asemenea, de ce încercarea de a renunța la fumat i-ar putea ajuta pe cei care doresc să-și revină după tulburarea de consum de alcool.
Ce se întâmplă cu cei care beau alcool excesiv
Într-un nou studiu, s-a observat că persoanele cu tulburare de consum de alcool (AUD) își recapătă grosimea cortexului, cel mai exterior strat de țesut cerebral care poate deveni mai subțire la persoanele cu AUD, pe o perioadă lungă de încercare de abstinență de la alcool.
Participanții la studiu, care au experimentat AUD de ani de zile, au avut grosimea corticală echivalentă statistic cu participanții de control în 24 din 34 de regiuni de interes ale creierului după 7,3 luni.
„Există informații foarte limitate în domeniul tulburărilor legate de consumul de alcool cu privire la modul în care structura creierului uman se recuperează după abstinența pe termen lung după tratament”, a declarat autorul studiului Timothy C. Durazzo pentru Psypost.
„Studiul nostru este primul care demonstrează recuperarea semnificativă a grosimii corticale în mai multe regiuni la cei care caută tratament pentru tulburarea consumului de alcool în aproximativ 6-7 luni de abstinență după tratament”.
Vezi și: Românii, în topul consumatorilor de băuturi alcoolice. Ce loc ocupă din cele 189 de țări
Vezi și: Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei alcool zilnic. Explicațiile specialiștilor
Ce au descoperit cercetătorii
Într-o perioadă de abstinență de alcool, 88 de persoane cu AUD au făcut scanări prin rezonanță magnetică (RMN) o săptămână, o lună și 7,3 luni. Dintre acestea, 23 s-au alăturat studiului după 4-5 săptămâni de abstinență. Doi participanți au recidivat între primul și al doilea interval, iar 43 au recidivat după al doilea interval. Rezultatele lor au fost comparate cu cele rezultatele celor 45 de subiecți de control care nu fumau sau nu aveau AUD.
În 19 dintre acestea, rata de schimbare a fost mai rapidă între o săptămână și o lună, în comparație cu perioada cuprinsă între o lună și 7,3 luni în. Câteva dintre aceste regiuni sunt „noduri corticale din circuitele funcționale implicate în evaluarea proeminenței, funcțiilor executive, dispoziției/procesarea și reglementarea afectării, auto-monitorizarea, controlul comportamental și modul implicit”, scriu autorii.
Vezi și: Efectul nebănuit al consumului de alcool asupra minții. Cum afectează gândirea în situații dificile
„Recuperarea mai rapidă a grosimii în aceste regiuni funcționale critice în timpul abstinenței timpurii se poate referi la îmbunătățirea integrității funcțiilor/abilităților necesare pentru a menține sobrietatea extinsă”, completează ei.
Cu toate acestea, după cum a spus Durazzo pentru Psypost, „relația dintre îmbunătățirea grosimii corticale, afecțiunile și simptomele psihiatrice și măsurarea funcției cognitive și a calității vieții trebuie examinată”.