Efectul activităților zilnice asupra riscului de cancer: De ce este bine să urci pe scări ori să cari sacoșe grele

de: Gabriel Peneș
06 08. 2023

Multă lume știe că exercițiile fizice reduc riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, de la cel de ficat și plămâni, până la cel de sâni și rinichi. Dar activitățile fizice organizate ce necesită efort și transpirație solicită și o implicare pe perioade de timp lungi și, adesea, sume semnificative de bani de cheltui pentru deplasarea spre sălile de sport. Iar aceste condiționări pot să nu fie la îndemâna multor persoane, Dar specialiștii oferă și o soluție accesibilă tuturor.

Efectul activităților zilnice asupra riscului de cancer

Există foarte puține studii legate de potențialul activităților fizice zilnice obișnuite, de rutină, ce includ acțiunile normale, legate de muncă, mersul pe jos, cumpărături sau din propria gospodărie.

Ele nu necesită nici timp suplimentar, nici costuri în plus și niciun fel de aranjamente specifice. Pur și simplu, fac parte din gesturile normale pe care le facem zi de zi.

O cercetare recentă a vrut să afle care este impactul unor activități fizice energice, dar de rutină, asupra riscului apariției cancerului și a ajuns la concluzii surprinzătoare, ce-i vor încânta pe mulți.

Să alergi după un autobuz, să urci scările, să cari sacoșe grele, pline de cumpărături, să faci curățenie în locuință ori să te joci cu copiii sunt câteva exemple.

Studiul efectuat de profesorii Emmanuel Stamatakis și Matthew Ahmadi, de la Universitatea din Sydney, și publicat în The Conversation, a inclus 22.398 de participanți care nu fuseseră niciodată diagnosticați cu cancer, dar nici nu făcuseră antrenamente fizice în mod organizat în timpul lor liber.

De ce este bine să urci pe scări ori să cari sacoșe grele

Circa 55% dintre aceștia au fost femei, cu o vârstă medie de 62 de ani. Cu toții au purtat la încheietură, timp de o săptămână, dispozitive de monitorizare a activității fizice regulate, obișnuite, ce au oferit cercetătorilor o multitudine de date despre durata și intensitatea acestor activități de-a lungul fiecărei zile.

Experții au mai analizat separat și 13 zone ale corpului mai predispuse la cancer, cu legături mai puternice cu activitatea fizică, precum ficatul, plămânii, sânii sau rinichii. De asemenea, au inclus în proces și factorii ce pot influența apariția cancerului, precum vârsta, fumatul, dieta și consumul de băuturi alcoolice.

Deși nu făcuseră niciodată antrenamente specifice, organizate, la 94% dintre participanții la studiu s-a descoperit că depuneau zilnic eforturi intense pe perioade scurte de timp, 92% făcând acest lucru în secvențe mai scurte de un minut.

Un efort fizic intens de aproximativ 3,5 minute pe zi a fost asociat cu o reducere de 17-18% a riscului apariției unui cancer, în comparație cu persoanele care nu depun un asemenea efort zilnic.

Jumătate dintre participanți au avut perioade de cel puțin 4-5 minute pe zi de activitate fizică susținută, ce a fost asociată cu un risc mai scăzut de cancer de 20-21%.

Cele mai mari reduceri procentuale ale acestui risc au fost obținute în legătură cu cancerele  de sâni, plămâni și intestine. De exemplu, un minimum de 3,5 minute pe zi de activitate fizică intensă redus acest risc, în cazul acelor cancere, cu 28-29%, iar 4,5 minute pe zi a mărit procentul la 31-32%.

„Rezultatele au indicat în mod clar beneficiile activităților fizice intense zilnice de rutină și legătura lor cu reducerea semnificativă a riscului de cancer”, au scris autorii studiului.

Concluzia acestora a fost că 3-4 minute de activitate fizică zilnică reduce acest risc, iar acest tip de „antrenament” este la îndemână oricui. Spre comparație, recomandările actuale indică, în cazul exercițiilor fizice organizate, între 150-300 de minute pe săptămână de exerciții fizice moderate sau de 75-150 de minute de antrenament viguros.