Economia României ”bubuie” pe hârtie, chiar dacă românii supraviețuiesc din vouchere sociale și ajutoare de la stat

de: Alexandru Puiu
17 08. 2023

Românii nu au fost niciodată mai săraci decât acum, iar taxele pregătite de autorități, care vor scumpi și mai mult produsele și serviciile, vor face o treabă grozavă în a diminua radical puterea de cumpărare. Cu toate acestea, bogații României se pare că s-au îmbogățit atât de mult încât au ridicat economia țării până când aceasta a devenit un exemplu în regiune.

Eurostat a publicat cea mai recentă analiză a economiei din țările europene, iar veștile nu sunt neapărat optimiste. Economia UE s-a bucurat de o creștere de 0,5%, în timp ce zona euro a sărit un pic mai sus până la 0,6% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022.

Partea cea mai ciudată a întregului anunț este că România și Irlanda au raportat cel mai semnificativ avans în această perioadă, conform datelor preliminare publicate de institutul european de statistică la mijlocul acestei săptămâni. Dacă ne rezumăm la primul trimestru din acest an, acela a fost un pic mai optimist, cu o creștere economică de 1,1% de la un an la altul.

Europenii care o duc bine, din cifre

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date în perioada aprilie – iunie 2023, Irlanda a sărit destul de sus cu 2,8%, urmată de România cu 2,7%. Cipru și Portugalia ocupă poziția a treia în clasament, fiecare cu câte 2,3 procente. La polul opus, cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Estonia (-3%), Suedia (-2,4) și Ungaria (-2,3%). Polonia s-a dus în jos cu 1,3%.

Dacă luăm ca referință realitatea de peste ocean, în SUA s-a înregistrat o creștere de 0,6%, comparativ cu precedentele trei luni și cu 2,6% în ritm anual.

În ceea ce privește trimestrul doi din Europa, cel mai semnificativ avans comparativ cu perioada ianuarie – martie 2023 s-a înregistrat în Irlanda (3,3%), Lituania (2,8%), Slovenia (1,4%) și România (0,9%). Cel mai mare declin s-a întâlnit în Polonia (-3,7%) și Suedia (-1,5%). Per ansamblu, economia UE a fost stabilă în al doilea trimestru din 2023.