E oficial, o zic studiile: angajații care lucrează patru zile pe săptămână sunt mai fericiți și la fel de productivi. Când se va întâmpla în România

de: Ozana Mazilu
22 02. 2023

Rezultatele unui test de șase luni în Marea Britanie sunt în curs și esunt vești bune pentru adepții unei săptămâni de lucru de patru zile.

În iunie 2022, 61 de organizații din Regatul Unit s-au angajat într-o încercare de șase luni a unei săptămâni de lucru de patru zile. Angajații ar avea o reducere cu 20% a programului de lucru, fără nicio modificare a salariului, în timp ce companiile au urmărit cu atenție productivitatea. Acum, rezultatele studiului arată cum bunăstarea angajaților a fost semnificativ îmbunătățită și gradul de probleme de sănătate a scăzut – și totul fără a afecta rezultatul final.

4 Day Week Global a condus studiul, în colaborare cu campania 4 Day Week din Marea Britanie, iar cercetarea a fost condusă de o echipă de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge, Boston College și institutul de cercetare Autonomy. Aproximativ 2.900 de angajați au fost implicați, dintr-o gamă largă de industrii, de la IT și servicii financiare până la asistență medicală și chiar și un magazin de pește.

Săptămâna de lucru de patru zile are rezultate foarte bune

Lucrurile arătau bine chiar și la jumătatea procesului, multe companii raportând rezultate intermediare pozitive. Rapoarte la fel de optimiste au fost lansate după un program pilot comparabil în America de Nord și Republica Irlanda. Cu toate acestea, rezultatele complete ale studiului din Marea Britanie au fost așteptate cu nerăbdare, atât ca fiind cel mai mare de acest gen până în prezent, cât și primul care a încorporat interviuri de cercetare aprofundate cu angajații și directorii executivi.

„Metoda acestui pilot a permis cercetătorilor noștri să meargă dincolo de sondaje și să analizeze în detaliu modul în care companiile îl fac să funcționeze pe teren”, a declarat Dr. David Frayne de la Universitatea din Cambridge, într-un comunicat.

Comparativ cu începutul perioadei de probă, 71% dintre angajați au raportat niveluri mai scăzute de „burnout” în timpul săptămânii de 4 zile, iar 39% au spus că sunt mai puțin stresați. De asemenea, personalul a raportat o îmbunătățire a echilibrului dintre viața profesională și cea personală, 62 la sută considerând că este mai ușor să echilibreze munca și socializarea, iar 60 la sută simțindu-se mai capabili să jongleze cu responsabilitățile de muncă și de acasă.

Această îmbunătățire raportată a bunăstării a fost confirmată și de rezultatele privind boala și menținerea sănătății angajaților: companiile participante au raportat cu 65% mai puține zile de boală și o scădere cu 57% a personalului care părăsește locul de muncă.

Pe lângă toate acestea, veniturile unor companii au crescut ușor în timpul testului, cu o medie de 1,4 la sută, astfel încât modificările nu au afectat productivitatea.

Poate că nu este surprinzător faptul că 92% dintre companiile participante și-au exprimat dorința de a continua programul, 18 dintre ele confirmând deja că modificările au fost făcute permanente.

În tot mai multe colțuri ale mapamondului, se ia în calcul scenariul în care oamenii să lucreze doar patru zile pe săptămână, pentru un echilibru mai bun între viața de familie și locul de muncă. S-au făcut deja numeroase experimente în acest sens, iar România pare să fie printre țările deschise la astfel de practici, cel puțin în cazul anumitor companii. Mai multe detalii despre programul de lucru de patru zile pe săptămână în țara noastră poți citi aici.