Domnitorul român care i-a taxat pe bogați. A condus de 6 ori o țară și de 4 ori o alta. Ar fi fost ucis de un soldat rus

de: Cojocaru Cristian
09 09. 2023

Într-o perioadă marcată de schimbări și progrese filozofice în Europa secolului al XVIII-lea, domnitorul român care i-a taxat pe bogați a fost una dintre cele mai semnificative figuri din istoria Țărilor Române. Află cine este cel care a domnit de 6 ori peste o țară și de alte 4 ori peste o alta.

Constantin Mavrocordat, căci despre el este vorba, s-a născut în data de 27 februarie 1711 la Constantinopol, iar amprenta lăsată asupra Moldovei și Țării Românești este una profundă prin reformele sale progresiste, care au fost influențate în mare măsură de ideile Iluminismului.

Constantin Mavrocordat a avut o domnie plină de peripeții și schimbări. A fost ales pentru prima dată domn al Țării Românești în septembrie 1730, cu acordul Imperiului Otoman. Cu toate acestea, domnia sa a fost de scurtă durată, fiind mazilit în mai puțin de o lună.

Cu tenacitate și abilitate politică, a reușit să revină pe tronul Țării Românești în octombrie 1731. Totuși, în octombrie 1733, a fost transferat în Moldova, iar doi ani mai târziu, în noiembrie 1735, a fost readus în Țara Românească.

Domnia sa în această perioadă tumultuoasă a fost marcată de evenimente istorice de amploare, cum ar fi conflictul ruso-austro-turc dintre 1735-1739, care a avut consecințe semnificative pentru teritoriile românești. Așa cum era caracteristic pentru acea epocă, tronsoanele de teritoriu se schimbau în funcție de alianțe și interese geopolitice, iar Austria a cedat Oltenia Imperiului Otoman în urma acestui conflict.

Unul dintre principalele succese ale lui Constantin Mavrocordat a fost reunirea Olteniei cu Țara Românească prin Tratatul de la Belgrad din 1739. Această realizare a consolidat unitatea teritorială a Țării Românești și a adus beneficii semnificative pentru locuitorii din această regiune.

Un aspect central al domniei sale a fost promovarea reformelor în Țara Românească și Moldova. Inspirat de reformele austriece din Oltenia, Constantin Mavrocordat a introdus măsuri progresiste pentru ameliorarea condițiilor de viață ale populației locale.

Domnitorul român care i-a taxat pe bogați de-a lungul domniilor sale

Printre cele mai notabile reforme se numără desființarea șerbiei în Moldova în 1749 și desființarea rumâniei (veciniei) în Țara Românească în 1746. Aceste măsuri au dat țăranilor șansa de a-și răscumpăra libertatea și de a se muta de pe o moșie pe alta, eliberându-i astfel de sub jugul stăpânilor lor.

Pentru a înlocui impozitele indirecte, cum ar fi „văcăritul” și „pogonăritul”, Constantin Mavrocordat a introdus o taxă generală de 10 taleri pe an, plătibilă în patru „sferturi”. Aceasta a fost o reformă semnificativă care a simplificat sistemul fiscal și a contribuit la stimularea economiei locale.

De asemenea, Constantin Mavrocordat a luat măsuri pentru îmbunătățirea administrației locale, numind ispravnici cu roluri judiciare și administrative extinse în județe. Această reformă a avut ca rezultat o mai bună guvernare la nivel local și o administrare mai eficientă a resurselor.

În timpul domniei sale, Mavrocordat s-a preocupat și de educația și cultura populației. A sprijinit școlile existente și a încurajat cultura preoților, cerându-le să studieze în limba română. De asemenea, a susținut tipărirea de cărți bisericești în limba română, contribuind astfel la dezvoltarea limbii și culturii române.

Constantin Mavrocordat a fost un reformator progresist intr-o perioada de schimbare si provocari pentru Tarile Romane

Cu toate aceste realizări notabile, moartea lui Constantin Mavrocordat rămâne învăluită în mister. Există mai multe versiuni diferite ale circumstanțelor morții sale. Unele surse susțin că a fost ucis de un soldat rus în timpul războiului ruso-turc din 1769, după ce a căzut prizonier la Galați.

Altele afirmă că a murit în decembrie 1769 la Iași, îmbolnăvindu-se pe drum din cauza condițiilor meteo reci. Cu toate aceste incertitudini, este sigur că a fost înmormântat cu onorurile cuvenite unui domn la 23 noiembrie 1769.

Viața personală a lui Constantin Mavrocordat a fost, de asemenea, interesantă. S-a căsătorit de două ori, prima dată în 1728 cu Smaranda Cantacuzino, dar căsătoria lor a fost scurtă și nu au avut copii. A doua căsătorie a fost cu Ecaterina Rosetti în 1732, cu care a avut trei fii: Ion Mavrocordat, Alexandru Deli-Bei și Demetre, precum și două fiice, Maria Balș și Ecaterina Racoviță.

Astfel, Constantin Mavrocordat a fost un lider remarcabil și un reformator progresist într-o perioadă de schimbare și provocări pentru Țările Române. Prin eforturile sale de a desființa șerbia, de a introduce reforme fiscale și administrative și de a promova educația și cultura locală, el a lăsat o moștenire semnificativă în istoria și dezvoltarea acestei regiuni.