Diva iubită de români care ajunge să moară în singurătate absolută: frumoasa Elena Albu nu a putut trece peste moartea soțului său
Elena Albu a fost una dintre cele mai frumoase actrițe românce din anii ’70-’80, cu toate că, în zilele noastre, puțini sunt cei care își mai amintesc de ea, din păcate.
Aceasta este povestea ei, a celei care a devenit, pentru un moment în istorie, „Femeia în Roșu”.
Elena Albu, una dintre cele mai frumoase actrițe românce din anii ’70-’80
În anii ’70-’80, Elena Albu făcea furori pe scenele de teatru, însă și în cinematografia românească, fiind considerată una dintre cele mai frumoase apariții ale acelor timpuri.
S-a născut în data de 1 septembrie 1949, la Iași, și a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie, instituție de învățământ superior pe care a absolvit-o în 1973.
Cariera sa avea să înceapă în anul 1972, când i se dădea ocazia să joace în spectacole de teatru și în filme.
Ce-i drept, în general, Elena Albu a jucat în multe dintre producțiile soțului său, regizorul Mircea Veroiu, dar a depășit adesea și această barieră. Despre relația sa cu Veroiu vom vorbi, însă, un pic mai târziu.
A locuit în Iași până după liceu, ca mai apoi să plece în Bucuresti, la facultate. Aici, avea să fie colegă cu actorii Mihai Malaimare și Mihai Dinvale.
A jucat pe scena Teatrului Mic din Bucuresti, iar în 1973 face cunoștință cu cinematografia română, când obține un rol secundar în pelicula Apașii.
Cu toate astea, succesul l-a cunoscut în 1974, când a jucat rolul Irinei în Ilustrate cu Flori de Câmp, în regia lui Andrei Blaier.
De altfel, aici există o poveste interesantă, de vreme ce Blaier se afla deja de ceva vreme în căutare de noi talente, cutreierând sălile de spectacol, cu acest scop. Cam acesta se poate spune că a fost norocul Elenei Albu, să fie observată și plăcută de cineastul român.
Era frumoasă, sensibilă și inteligentă și, în scurt timp, toată lumea avea să-i stea la picioare, mulți regizori dorind-o în filmele lor.
Așa a apucat să joace în pelicule ca Prin Cenușa Imperiului, Între Oglinzi Paralele, Falansterul sau Somnul Insulei.
Alte mențiuni:
- 1981 – Detașamentul „Concordia”, în regia lui Francisc Munteanu – rolul studentei Ana;
- 1984 – Moara lui Călifar, în regia lui Șerban Marinescu;
- 1984 – Surorile, în regia lui Iulian Mihu;
- 1994 – Somnul Însulei, în regia lui Mircea Veroiu;
- 1997 – Femeia în Roșu, în regia lui Mircea Veroiu.
Așa cum menționam anterior, actrița Elena Albu a fost căsătorită cu regizorul Mircea Veroiu, cel care era proaspăt divorțat de Silvia Kerim.
Cei doi au plecat la Paris, în anul 1987, dar s-au întors după 1990.
Din păcate, destinul lor, împreună, avea să fie întrerupt, când, în 1997, Mircea Veroiu murea după o lungă suferință pricinuită de o boală necruțătoare.
După moartea soțului său, pe care îl iubise enorm, Elena Albu a refuzat să mai joace. A mai trăit șase ani, până în anul 2003, când s-a stins de dor și, mai ales, de singurătatea în care trăise de la decesul lui Mircea Veroiu.
Actrița Elena Albu, în rolul vestitei Ana Cumpănaș
În filmul Femeia în Roșu, se spune povestea Anei Cumpănaș-Sage, femeia care l-a dat „în gât” FBI-ului pe John Dillinger, faimosul gangster american. Aici, actrița Elena Albu a jucat rolul principal. Acest film avea să urmeze scrierilor lui Mircea Nedelciu, Adriana Bittel și Mircea Mihăieș.
Pelicula începe cu examinarea trupului Anei Persida Cumpănaș (personaj interpretat de Elena Albu), în data de 21 aprilie 1938 de către Tit Liviu Podoleanu (personaj interpretat de Dragoș Pâslaru), medic legist șef pe lângă Tribunalul din Timișoara, în prezența procurorului Ioan Ispas (personaj interpretat de Cătălin Crișan).
De altfel, dacă ți-am trezit curiozitatea în ceea ce privește acest film, dar și a poveștii Anei Cumpănaș, poți citi povestea ei în articolul acesta.