Dispar banii numerar din România, se schimbă legea. Așa se rezolvă evaziunea fiscală din țara noastră, în teorie

de: Alexandru Puiu
28 09. 2023

În timp ce speculațiile din trecut legate de desființarea numerarului în România au fost mai mult sau mai puțin ancorate în realitate, Guvernul vrea să introducă o schimbare legislativă care să limiteze semnificativ plățile cu cash. Aceasta este a doua măsură din acest spectru în doar câteva săptămâni.

În urmă cu câteva săptămâni, a făcut înconjurul internetului o inițiativă legislativă din noul Cod Fiscal menită să limiteze plățile cu numerar la supermarket, hypermarket și nu numai la maxim 2000 de lei. Și atunci, la fel ca și acum, principalul argument guvernamental al acestei măsuri era prevenirea evaziunii fiscale sau descurajarea sa. Acum, un nou proiect reduce la 1.000 de lei de persoană plățile cu cash.

Citește și Încep să dispară banii cash. Cum va fi restricționată folosirea lor în unele magazine din România

Începe să devină imposibil să faci plăți cu cash în România

Deja de câteva săptămâni, a devenit imposibil să intri Carrefour, MediaGalaxy, Altex sau eMAG și să-ți cumperi un televizor cu cash, având în vedere că majoritatea TV-urilor depășesc pragul psihologic de 2000 de lei. Acum, în proiectul pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în parlament, apare o nouă limită și mai aspră pentru a te descuraja să apelezi la bani cash în aproape orice situație.

Citește și Câți bani ai voie să-ți scoți din contul de la bancă, ce spune legea: detaliile pe care nu le știai

„1. La articolul 3 alineatele (1), (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins: 

”(1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții: 

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană; 

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană; 

c) plăți către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi; 

d) plăți către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, în limita unui plafon zilnic total de 2.000 lei; 

e) plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare”, se arată în proiectul pe care Guvernul și-a asumat marți răspunderea în Parlament, citat de Economedia.ro.

Nu poți nici să faci mai multe plăți succesive cu numerar în România

În același proiect se interzic încasările fragmentate cu numerar pentru achitarea unor facturi a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei. Aceeași interdicție se aplică și în cazul furnizorilor de bunuri și servicii.

„Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, potrivit proiectului de lege.