Dispar aceste pensii din România, se taie: schimbarea la care nu se mai așteptau pensionarii români
Într-o perioadă în care tot mai mulți români și-au pierdut speranța că pensiile speciale vor mai fi desființate pe meleaguri mioritice, cineva a explicat de fapt care este miza cu aceste venituri și, mai ales, de ce recalcularea lor va fi dificilă, dacă nu imposibilă.
Într-o intervenție la Prima News, profesorul universitar Cristian Păun a explicat câte voturi sunt, de fapt, în spatele pensiilor speciale și de serviciu. În cadrul emisiunii Proiect de Țară – România, oficialul a spus fără echivoc că nimeni nu vrea să-și asume astfel de decizii pentru a nu fi sancționat la următoarele alegeri.
Ce se întâmplă cu pensiile speciale
„Nu există clar un consens politic pe zona pensiilor speciale, în momentul de faţă, pentru că sunt foarte multe voturi la mijloc”, a afirmat Cristian Păun. ”Ar fi vreo 200.000 de oameni care sunt direct afectaţi de această lege, nu mai vorbim de pensionarii care au deja aceste pensii speciale. Vorbim de cei din aceste structuri, familiile lor, toţi votează”, a adăugat profesorul universitar, subliniind că „legea are un impact electoral extraordinar de mare”.
Dincolo de voturi, Păun a argumentat de ce crede că pensiile speciale sunt nedrepte și că toți români, atunci când ies la pensie, ar trebui să primească o sumă de bani lunară bazată pe contributivitate, folosindu-se aceeași formulă de calcul. „Atunci, fiecare stă şi se uită care va scoate cartoful fierbinte. Până la urmă pensiile speciale sunt nedrepte, ele au o mare nedreptate în spate, contributivitatea trebuie să fie elementul cheie, toţi trebuie să fim egali şi să fim pensionaţi pe contributivitate, după aceeaşi formulă de calcul. (..) O să ne transformăm într-o ţară în care toate aceste categorii sociale vor face lobby pe lângă politicieni şi într-un final, de asta ne vom ocupa, care primeşte un privilegiu mai bun, într-o anumită guvernare”, a spus profesorul universitar la Prima News