Dieta vegană poate salva Pământul: diferența față de cea care include și carnea

de: Gabriel Peneș
25 07. 2023

Știm deja că meniurile pe bază de carne au un impact major asupra planetei și dietele pe bază de carne sunt unele sustenabile pentru mediu. Dar ce impact are, mai exact, hrana pe care o consumăm asupra mediului înconjurător și care este diferența, din acest punct de vedere, dintre dieta vegană și cea care include un consum mare de carne?

Dieta vegană poate salva Pământul

Oamenii de știință de la Oxford confirmă faptul că dieta vegană este benefică pentru planetă. S-au făcut studii ale datelor privind dieta alimentară a 55.000 de persoane, în legătură ceea ce mănâncă și beau, având în vedere cinci parametri: emisiile de gaze de seră, folosirea terenurilor agricole, folosirea apei, poluarea apei și reducerea biodiversității.

S-a constatat că veganii au un impact asupra mediului cu 30% mai mic față de consumatorii de carne. Datele legate de nutriție provin dintr-un amplu studiu al cancerului și nutriției, efectuat pe aproximativ același număr de persoane (57.000, din Marea Britanie), timp de două decenii.

Cei care au participat la studiu au raportat ce au mâncat și băut timp de 12 luni. Autorii studiului publicat în Nature Food i-au clasificat, în funcție de ceea ce au declarat oamenii despre obiceiurile lor alimentare, în șase grupuri diferite: vegani, vegetarieni, consumatori de pește și consumatori de canități mici/moderate/mari de carne.

Apoi s-a făcut legătura între declarațiile despre obiceiurile alimentare și impactul asupra mediului a 57.000 de alimente. Datele au arătat că este important și cum sunt produse alimentele – morcovii cultivați într-o seră din Spania au un impact asupra mediului diferit față de cei cultivați pe un câmp din Marea Britanie, de pildă.

Diferența față de cea care include și carnea

Aceste concluzii schimbă constatările studiilor din trecut, care aveau tendința de a susține că toate tipurile de pâine, de carne, sau de paste au același impact asupra mediului.

Prin introducerea mai multor parametri în studiu se poate afirma cu certitudine că dietele alimentare diferite au un impact diferit asupra mediului.

S-a observat că până și cea mai puțin sustenabilă dietă vegană este mai prietenoasă cu mediul decât cea mai sustenabilă dietă bazată pe consumul de carne.

Cu alte cuvinte, luând în considerație regiunile de unde provine mâncarea și metodele de producere a acesteia, diferențele de impact asupra mediului între vegani și consumatorii de carne sunt aceleași.

Cum era de așteptat, dietele care conțin mai multe alimente de origine animală au un impact asupra mediului mai mare. Carnea și produsele lactate au un impact nefast asupra mediului de 3 până la 100 de ori mai mare.
Aceasta poate reprezenta o diferență uriașă între cele două extreme, vegani și consumatori de carne.

Veganii care au participat la studiu au avut doar 25% din impactul asupra mediului al consumatorilor de carne, în ceea ce privește emisiile de gaze de seră, de pildă.

Și asta, deoarece producerea cărnii necesită folosirea unui teren mai mare, ceea ce presupune despăduriri și, prin urmare, mai puțin dioxid de carbon reținut de copaci.

Sunt folosiți și fertilizatori (obținuți de regulă din combustibil fosil) pentru a cultiva plantele cu care sunt hrănite animalele. Dar și pentru că bovinele și alte animale emit ele însele gaze.

Nu este vorba doar despre emisii de gaze cu efect de seră. Prin comparație cu consumatorii de multă carne, impactul dietei vegane asupra terenului este cu 25% mai mic, cu 46% mai mic în ceea ce privește consumul de apă, cu 27% mai mic în ceea ce privește poluarea apelor și cu 34% mai mic asupra biodiversității.

Chiar și dietele cu mai puțină carne au un impact asupra mediului cu 70% mai mic decât dietele cu multă carne. Prin urmare, nu este nevoie să devii cu totul vegan sau vegetarian pentru a ajuta mediul.

Aceste descoperiri sunt cruciale, deoarece se estimează că producerea hranei este responsabilă de aproximativ 30% din emisiile de gaze de seră, pe plan mondial, de 70% consum al apei potabile și de 78% din poluarea apei potabile.

Aproximativ trei pătrimi din suprafața fără gheață a planetei au fost afectate de activitatea umană, în principal agricultura și folosirea terenurilor au dus la despăduriri, sursa majoră a pierderii biodiversității.

În Marea Britanie, consumul de carne a scăzut în ultimul deceniu, dar, pentru a atinge scopul propus, National Food Strategy and the UK’s Climate Change Committee recomandă o scădere de încă 30%-35%.

Alegerile pe care le facem în privința dietei sunt personale. Unele țin de obiceiuri moștenite care sunt greu de schimbat. Dar studiile continuă să prezinte dovezi solide că sistemul alimentar are un impact major asupra mediului și asupra sănătății. acest impact ar putea fi redus prin tranziția către regimuri alimentare bazate pe mai multe plante.