Dictatorul care sprijină invazia Rusiei în Ucraina. Aliatul lui Putin, primit la Kremlin

de: Anca Lupescu
15 03. 2023

Președintele rus Vladimir Putin se bucură de sprijinul unui alt dictator în „operațiunea militară specială” din Ucraina. Liderul de la Kremlin și-a primit aliatul cu care a purtat discuții despre câteva subiecte importante.

Aliatul lui Putin care și-a exprimat susținerea față de războiul dus de Rusia în Ucraina

Putin l-a primit la Kremlin pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, la aniversarea a 12 ani de revoltă siriană transformată în război civil. Putin a subliniat „contribuția decisivă” a armatei ruse la stabilizarea țării.

În timp ce Rusia și-a concentrat cea mai mare parte a resurselor militare în Ucraina, Moscova și-a menținut punctul de sprijin militar în Siria și a păstrat avioane de război și trupe în bazele sale din această țară.

Assad i-a mulțumit lui Putin pentru susținerea suveranității și integrității teritoriale a Siriei, menționând că sprijinul Kremlinului a rămas puternic în ciuda luptelor din Ucraina.

„Chiar dacă Rusia conduce acum și ea operațiunea specială, poziția sa a rămas neschimbată”, a declarat Assad, folosind termenul de „operațiune militară specială” al Kremlinului pentru acțiunea rusă în Ucraina.

Liderul sirian a reluat retorica lui Putin, susținând că rușii „se luptă cu neo-naziști și cu vechi naziști sprijiniți de Occident”.

Moscova i-a oferit un sprijin politic solid lui Assad la Națiunile Unite și a mediat în mod activ pentru a ajuta la repararea legăturilor guvernului său cu puterile regionale.

Unele țări arabe care au cerut în trecut căderea lui Assad au trimis ajutoare în urma cutremurului catastrofal din 6 februarie care a lovit Turcia și Siria și care a provocat moartea a peste 50.000 de persoane, dintre care peste 6.000 în Siria.

Turcia și Siria își normalizează relațiile cu ajutorul Rusiei

Simpatia internațională în urma cutremurului pare să fi accelerat apropierea regională, unii făcând apel la dialog cu Siria și la readucerea țării în Liga Arabă, care are 22 de membri, la peste un deceniu după ce a fost suspendată din cauza represiunii din primele luni ale revoltei care s-a transformat în război.

Înainte de cutremur, Rusia a mediat discuțiile dintre Turcia și Siria.

Turcia a sprijinit grupurile de opoziție armată din Siria care au încercat să răstoarne guvernul lui Assad în timpul războiului civil, care a ucis aproape 500.000 de persoane și a strămutat jumătate din populația țării de dinainte de război.

Siria a cerut Turciei să se retragă dintr-o enclavă pe care o controlează în nord-vestul Siriei pentru ca Damascul să își normalizeze relațiile cu Ankara.

În decembrie, Moscova a găzduit discuții surpriză între miniștrii sirieni și turci ai apărării. Presa arabă a relatat că unul dintre principalele subiecte pe care Assad le va discuta cu Putin în timpul întâlnirii lor de miercuri este reconcilierea dintre Siria și Turcia.

Întrebat dacă discuțiile lui Putin cu Assad ar putea juca un rol în restabilirea legăturilor dintre Siria și Turcia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „problema relațiilor siriano-turce va face parte, fără îndoială, din agenda discuțiilor”.